Космическият кораб Crew Dragon се управлява с помощта на сензорни екрани

3
1489

Астронавтите на НАСА Боб Бенкен (Bob Behnken) и Дъг Хърли (Doug Hurley) са първите хора, които излетяха в космоса с помощта на частна ракета, но освен това са и първите, които пилотират космически кораб с помощта единствено на сензорно управление.

В космическия кораб Crew Dragon го няма обърканият лабиринт от бутони, лостове и превключватели на ръчното управление, познато от кораби като Space Shuttle или космическите модули Apollo. Вместо това пилотите на Crew Dragon разполагат с три доста големи сензорни екрана пред себе си и няколко резервни бутона под тях. Цялото управление на новия космически кораб се осъществява с помощта на сензорен интерфейс подобно на компютърна игра. Единственият кабел, който се вижда, е на микрофона, който се използва за връзка със Земята.

Бенкен и Хърли направиха тестове на този интерфейс два часа след успешното изстрелване от Земята. SpaceX ги помоли ръчно да управляват за известно време Crew Dragon, за да се убедят, че всичко работи. Тестовете бяха показани в реално време и е наистина удивително, че астронавтите променят траекторията на кораба чрез жестове типични за смартфоните.

Интересно е, че този интерфейс изглежда по съвсем същия начин като онлайн симулатора на полети, който SpaceX представи преди две седмици.

В последните кадри от директното предаване се вижда как Хърли използва малък работен таблет, за да заснеме сензорния екран за управлението на комическия кораб Crew Dragon.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари