fbpx
1.9 C
София

Космическият телескоп Джеймс Уеб изпрати впечатляващи снимки на Юпитер

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Колкото и близко до Земята да е Юпитер в сравнение с най-далечните звезди, които можем да наблюдаваме благодарение на нашия технологичен напредък, той все още крие многобройни мистерии и тайни, които учените се опитват да разберат. Така например, съвсем малко се знае за вътрешността на Юпитер. Но сега новите снимки, изпратени от космическия телескоп Джеймс Уеб разкриха някои непознати страни за тази планета. Камерата NIRCam за близкия инфрачервен диапазон показа интензивността на атмосферните колебания на този газов гигант, неговите полярни сияния, тънките пръстени около него и други особености, които дават възможност много по-добре да бъде разбрана цялата планетарна система.

Едно от интересните неща, които знаем за Юпитер е, че ветровете са толкова силни, че бурите могат да бъдат непропорционално големи по размер и продължителност. Смята се, че Голямото червено петно ​​на Юпитер е циклон, който продължава от векове. То е толкова е огромно, че може да погълне цялата Земя. Дългите ивици по повърхността му също са показателни за наличието на екстремални температури и изключително високо атмосферно налягане.

Новите изображения, споделени от Джеймс Уеб, показват детайли, които никога не бихме могли да видим с невъоръжено око, тъй като са заснети в инфрачервена светлина и след това конвертирани във видимия спектър. На изображенията най-дългите вълни са показани в червено, а най-късите – със син цвят.

След повторно композиране на изображенията, полярните сияния на планетата могат да се видят на нейните полюси с помощта на червено-оранжев филтър. Вижда се и светлината, отразена от долните и горните облаци. Когато се гледа през друг жълто-зелен филтър, изглежда около полюсите има фина мъгла. Третият син филтър показва светлината, отразена от по-дълбокия основен облак.

На снимката по-долу Голямото червено петно и другите облаци се виждат бели, понеже повече отразяват светлината на Слънцето.

„В този случай яркостта показва по-голяма височина и се вижда, че в горната си част Голямото червено петно е във вид на гъста мъгла“ – заяви Хайди Хамъл, специалистът от екипа на Джеймс Уеб, който отговаря на наблюденията на Слънчевата система с помощта на новия космически телескоп.

Според Хамъл, многобройните бели петна и ивици най-вероятно са върховете на облаци, намиращи се на много голяма височина, докато в по-тъмните места на екваториалната област почти няма облаци.

В следващото широкоъгълно изображение телескопът е успял да улови тънките пръстени на планетата (с милиони пъти по-слаба светлина от самата планета) и двете малки луни, Амалтея и Адрастея. Малките размити петна на заден план вероятно са далечни галактики.

„Наистина е забележително, че можем да видим Юпитер с толкова висока детайлност, с неговите пръстени, малки луни и дори галактики в едно и също изображение“ – каза Имке де Патер, почетен професор в Калифорнийския университет в Бъркли и директор на наблюденията на Юпитер.

Композитно изображение на Юпитер с неговите пръстени, два спътника и далечните галактики

Данните, изпратени на Земята от Джеймс Уеб се обработват в продължение на много часове, преди да се получат окончателните изображения с великолепно качество и висока детайлност. Тези данни включват информация за различните интензитети на светлината и първо се анализират в специализиран оперативен център. След това те се конвертират в изображения, подходящи за официални публикации, като в този процес участват редица независими учени.

Най-новите снимки на Юпитер са обработени от Джуди Шмид, независим учен и специалист по изображенията, която работи с НАСА в продължение на много години. Тя каза, че тези изображения на Юпитер са по-трудни за обработка в сравнение с изображенията на другите по-отдалечени космически обекти поради високата скорост на въртене на газовия гигант.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини