fbpx
7.3 C
София

Космическият телескоп Джеймс Уеб откри своята първа екзопланета

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

За първи път с помощта на космическия телескоп Джеймс Уеб бе потвърдено наличието на екзопланета. Това космическо тяло бе класифицирано като LHS 475 bекзопланета от каменист тип и с почти същия размер като нашата планета. Екзопланетата бе открита с помощта на транзитния метод чрез заснемането кривата на яркостта на блясъка на звездата LHS 475. Спектрите, получени с помощта на прибора NIRSpec на Джеймс Уеб показаха, че новата екзопланета по-висока температура от тази на Земята и навярно прилича на Венера. Джеймс Уеб и преди бе наблюдавал и изучавал екзопланети, но това е първият случай, потвърден и от други телескопи.

Но от всички телескопи, които към днешен ден са разположение в космоса, единствено Джеймс Уеб е в състояние да даде някаква информация за атмосферата на една далечна планета. Екзопланетата LHS 475 b се върти около червено джудже, отдалечено от нас на около 41 светлинни години. Нейната орбита преминава по-близо до нейната звезда, отколкото която и да е планета от Слънчевата система, но температурата на това червено джудже е по-малка от половината на температурата на Слънцето и е възможно тя да има атмосфера.

Благодарение на уреда NIRSpec, който е наблюдавал промените в яркостта на LHS 475 стана ясно, че когато екзопланетата преминава пред нея, нейната яркост с променя строго периодично и тези промени се дължат на транзита на екзопланетата пред своята звезда.

Джеймс Уеб показа, че планетата е по-топла от Земята и ако в бъдеще бъдат открити и облаци, то това ще означава, че тя много прилича на Венера, която има атмосфера от въглероден диоксид и вечно е обвита в гъсти облаци.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини