Космонавт на МКС 3D принтира човешка тъкан за първи път, използвайки нов обещаващ метод

2
597

Руски космонавт, който е на МКС, извърши 3D принтиране на човешка тъкан за първи път, в условията на микрогравитация в космоса. Той е използвал устройство за магнитна левитация, създадено от руски изследователи, за да изработи човешки хрущял от няколко изолирани клетки.

Учените смятат, че опитът може да доведе до нови техники за възстановяване на тъкани по време на дълготраен престой в космоса

Традиционното инженерство на тъкани включва посяване на клетки върху биосъвместими „скелета“, които се разграждат, след като тъканите образуват 3D органи. Има по-нови и гъвкави подходи, които нямат нужда от скелетата. Те позволяват на клетките сами да се „сглобят“, без нужда от структурен биоматериал, предават от SlashGear.

Подобни техники използват неща като сменяеми подпори, силата на акустичните електростатични полета и прочие. Един от обещаващите подходи използва споменатата магнитна левитация. При него, силните градиенти на полето могат точно да насочат тъканните клетки на мястото им.

За целта, клетките трябва да са суспендирани в парамагнитна среда, съдържаща гадолиниеви йони. Едно от предизвикателствата е, че концентрацията от йони, която е нужна за метода да работи, е токсична за клетките и може да причини опасни дисбаланси в налягането. Един от потенциалните методи да се заобиколи това е именно извършването на левитираното сглобяване в условия на микрогравитация.

От там се ражда идеята да се извърши експеримент на Международната космическа станция

Процесът включва създаването на тъканни сфероиди от човешки хрущялни клетки. Те се вграждат в топлообратим хидрогел и се пращат на МКС в херметически затворени съдове. Клетките са извлечени, процесът е заснет с камери и потвърждава математическите модели и компютърни симулации.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари