Астероид. Ами сега?

16
4270
Източник: Pixabay

Последни пресмятания на специалистите на NASA показват, че с вероятност 1:2700 в Земята може да се вреже доста големият астероид Бену (101955 Bennu) в следващия век. Експерти предполагат, че евентуална такава среща с Бену може да бъде крайно разрушителна. Допуска се дори пълно унищожаване на живота на Земята. Оценявайки възможните рискове, учените са стигнали до извода, че няма гаранция за защита на планетата ни от такова евентуално стълкновение. По думи на експертите, до момента разработваните начини за избягване на такава среща не са на 100% ефективни.

Мощността на взрива при такъв сблъсък може да достигне до 120 мегатона, което е еквивалентът на 80 000 атомни бомби. Поради това от NASA предпочитат „да се престараят, отколкото да подценят риска.”

Реална опасност

Според пресмятания на експертите, падането на Бену върху Земята може да се случи на 25 септември 2135 г. „В момента вероятността от падане на астероида на Земята е доста малка, но в случай на такова събитие, щетите ще са катастрофални за нашата планета”, обяснява Кристен Хоули от Ливърмарската национална обсерватория. „Когато на 100% ни стане ясно, че падането на астероида е неминуемо, много би ни се искало в това време Земята вече да е готова да отстрани тази заплаха.”

Орбита на астероида Бену. Източник: OSIRIS-REx Project / Dante Lauretta

Като най-перспективна концепция на системата за реагиране при астероидна заплаха се разглежда проектът на космическия апарат HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response). Предлага се апаратът да се използва или във вида на носител на термоядрен заряд, или в качеството на ударен снаряд, с помощта на който учените биха могли да отблъснат Бену от опасната траектория.

Големият „чук“

В момента HAMMER е само концепция. Най-вероятно той ще представлява космически апарат с тегло около осем тона и височина около девет метра. За сравнение, широчината на астероида Бену е над 510 метра. Космическият камък тежи над 79 млн. тона, което е около 1664 пъти повече от теглото на кораба Титаник. Предлага се стартът на апарата HAMMER да бъде осъществен с помощта на ракетата Delta IV Heavy, която е втората по товароподемност ракета носител в света след Falcon Heavy на Space X.

Изследователите отбелязват, че е крайно важно да се подбере най-оптималния момент за старта на космическия апарат. Ако той бъде стартиран твърде рано, ще бъде трудно да се предскаже как ще се държи астероидът след удара. Ако пък бъде пуснат прекалено късно, ще е много трудно гигантският камък да бъде отместен от траекторията си.

Симулация, показваща обектите в близост до Земята от 23 юли 2018 г. (Орбитата на Земята е показна в бяло.) Източник: NASA/JPL-Caltech

Хоули и нейните колеги са направили пресмятания и са изяснили, че за успеха на мисията ще са необходими между 7 и 11 стартирания на HAMMER, ако до вероятното стълкновение остават 25 години. Ако остават само 10 години обаче, броят на необходимите стартирания може да нарастне до 53. Учените отбелязват, че с всяко допълнително стартиране ще нарастват не само шансовете за неуспех на всеки отделен опит, но и за провал на цялата мисия. Това прави проекта по-малко оптимистичен.

Изследователите смятат, че за предпочитане е използването на HAMMER във вид на ударен елемент, който, появявайки се на пътя на астероида, ще го отблъсне в друга посока. Така ще му попречи да достигне Земята. Но поради многото неопределености и недостатъчното време за реакция, този метод може да се окаже неефективен.

Сценарият „Армагедон“

В този случай по-подходящо би било снабдяването на космическия апарат HAMMER с ядрен заряд. Такъв взрив не би разрушил астероида напълно според учените, но ще го изтласка извън рисковата орбита. В този сценарий се предполага, че ядреният заряд няма да избухне върху повърхността на астероида, както във филма „Aрмагедон”, а в непосредствена близост до него. По този начин едната половина на астероида ще бъде подложена на по-мощно излъчване. Неговата материя ще започне да се изпарява и изригващите на повърхността му газове, вследствие на удара, ще създадат необходимата тяга за промяната на направлението на Бену.

Учените твърдят, че съществуват прекалено много неопределености, за да се определи изхода от едно такова събитие. Още повече, че времето, оставащо до предполагаемия сблъсък, е над 100 години. Благодарение на орбитата си обаче на всеки шест години Бену прелита близо до Земята и ни дава възможност да проследим измененията в траекторията му.

Osiris-Rex

През септември 2016 г. NASA изпрати към астероида космическата сонда Osiris-Rex. Целта на мисията бе вземане на проби от грунта му за по-нататъчно проучване. Материалът с тегло около два килограма бе успешно събран и в момента се очаква завръщане на апарата от мисията, което ще се случи през септември 2023 г.

Астероидът Бену, сниман от космическият апарат Osiris-Rex. Източник: NASA’s Goddard Space Flight Center/University of Arizona

Към момента са открити около 10 000 потенциално опасни обекта. Далеч не всеки от тях може да се проследи както Бену. При това около 2 500 от тях имат сходни размери. Според оценките на изследователи, за началото на процеса на масово измиране на Земята е необходим сблъсък с камък с размер 1 км. Астероидът, довел до масовото измиране на динозаврите , е бил с размери около 10 км.

Ударът с астероид от всеки размер ще бъде катастрофален, ако не за цялата планета, то за някои нейни части. Ключовият фактор, който ще ни помогне да избегнем тази участ, е нашата бдителност.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DragonSlayer
DragonSlayer

Няма страшно, щом Брус Уйлис и Бен Афлек са наоколо, ще се справим и с този астероид.

🏥
🏥

🍸cи 💊

Обичаят „Камилата” в село Йоглав събра десетки

Мишо
Мишо

Да не забравяме и за Чък Норис. Само трябва да измислим как да го опазим до тогава 😀

Spacex ще е трилона🚀🚀🚀 компания
Spacex ще е трилона🚀🚀🚀 компания

Към момента се открити около 10 000 потенциално опасни обекта.

Megъ
Megъ

megavselena.
bg/kosmicheski-vratar-razdelya-slanchevata-sistema-na-dve-chasti/

👽: разчитай че нашата сила ще се намеси
👽: разчитай че нашата сила ще се намеси

vbox7.
com/play:29a9762e60

Има и страна
Има и страна

🌠 ще 💦😓 перник.

👽откровение
👽откровение

Утре ще вкарва в парламента законо проект всички българи да копат бреговското лозето на Светослав К.Бушев по 5 дни за човек и дано 👽 се върне да се разберат за 10 00 астероида насо😱чени към🌏.

Ако 👽не доидат до 3 години ще пращат делегация в зона 51 където са 👽👽👽👽👽.

Делегацията ще включва само c (-)rH кръвна група;
Кръвното Изследването ще е на място за да няма фалшиви дипломи.

От всички (-)rh ще има томбула и само 5 ще отидат.

It's 5 o'clock somewhere
It's 5 o'clock somewhere

var 9_2135=(👽🍸⚡🍹😌 )

променлива
променлива

var vr😝tsa = обиди 👸 и 👤

dagodyhaalgor
dagodyhaalgor

това няма как да стане
обектите извън земята се движат в спирала като тирбушон
в собстена времева реалност

dsaa
dsaa

Кажи го на динозаврите… Опа верно…

dagodyhaalgor
dagodyhaalgor

ти нали беше там и виде
динозаврите са изтеребине от
свинска чума по динозаврите
и здравните служби са ги ефтанализирали превантивно за да не умрат от вирус ли е бактерия ли е

Efix
Efix

Нашата бдителност, добре, но да не влошим нещата и той да се отклони към Луната, че тогава ще стане една…

Мъск
Мъск

Мъск ще ни е извел хората на Марс до тогава, споко.

Свилен
Свилен

Аминокиселините за живота на Земята са дошли от космоса в такива камънаци.