Астрономи към SpaceX: Сателитите за Интернет Starlink пречат на работата ни

16
1086

Оказва се, че изпратените в ниската орбита на Земята сателити на SpaceX смущават работата на aстрономите. Причината е, че те са много ярки и оставят следи в небето. Ситуацията ще се влошава сериозно, ако не се направи промяна в дизайна им.

Миналия месец SpaceX пусна нови 60 Starlink сателита. Те ще станат част от мрежа, която трябва да предоставя Интернет до изолирани места по цял свят. Към момента летят 120, но плановете са в следващите години да стигнат 12 хиляди.

NewScientist докладва, че астрономи се оплакват масово след пускането на първите 60 сателита. Те са прекалено ярки. Притеснени са, че ако плановете за хиляди сателити се изпълнят, заснемането на космоса ще е изправено пред грандиозно предизвикателство.

Една от точките за наблюдение, която е засегната е Междуамериканската обсерватория „Серо Тололо“. Там се намират телескопите SOAR и Gemini.

От Асоциацията на университетите за изследвания в астрономията направиха изявление през Ноември, че очакват сателитите Starlink да предизвикат смущения в работата на бъдещия телескоп LSST. Той трябва да е готов през 2022-ра и ще работи върху откриването на астероиди, които минават близо до Земята.

Екипът, който работи по LSST е установил, че всеки опит за работа в рамките на два часа преди изгрев и залез ще са засегнати от сателитна диря.

Ето снимка на въпросната диря:

От SpaceX казват, че се отнасят сериозно към проблема. Главният оперативен директор Gwynn Shotwell е заявил, че следващата партида сателити ще има покритие на дъното. Все пак не е сигурен, че това ще реши проблема с прекомерната яркост, предават от Spacenews.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мъск е биоробот и иска чипове за.всички
Мъск е биоробот и иска чипове за.всички

Проф.Филипов създава нова класификация на извънземните. Според негови проучвания през последните пет години те се разделят на два вида 👽- дружелюбни
и
биороботи с изкуствен интелект, които ще бъдат агресивни към хората.

младите са в шотландия няма за отвличане
младите са в шотландия няма за отвличане

Извънземни отвличат дядо от варненско село.

Човекът дойде специално при мен да ми сподели за своето преживяване.

Сякаш е сънувал, но реално се е случило.“ Това сподели проф. Лъчезар Филипов.

Еми ?? але без такива въпроси !
Еми ?? але без такива въпроси !

Как е възможно хора, чиято продължителност на живота е била до около 50 години, да боравят с календар, който отчита хиляди години.

😍.
😍.

По клиен е !

topactualno com/wp-content/uploads/2016/06/filipov-haskovo.jpg

Елен Мискинов
Елен Мискинов

На инвентора Мъск му е през СайбърТрък-а за някакви си астрономи. Той има по-грандиозни мечти от това да зяпаш небето през някаква тръба.
Който иска да зяпа небето от сега може да се запише за туристическа обиколка на земята с Спейс ракетата му ….след десетина години … веднага след като минат успешно тестовете с мишки,кучета,котки,прасета,маймуни,бизони,затворници,доброволци и астронавти на наса….. и си плати билета от няколко хиляди долара,разбира се.

Добра идея
Добра идея

Затворници на марс ?

Пламен
Пламен

Америка и Австралия са били заселени първо със затворници. Били са каторгите ан Английската империя там.

😱😲😵
😱😲😵

имат елемент на страх, докато други са съвсем противоположни. Споменава се и за отвлечени хора, които са имали относително приятно похищение, без усещане на някаква болка. Първата история за отвличане от извънземни, влязла в новините, е тази за Бети и Барни Хил. На 19 септември 1961 те карали към Портсмут, когато видели ярка светлина в небето. Скоро се появили фигури с човешка форма, които излезли от машина, приличаща на диск. Те започнали да кръжат над колата на семейство Хил, които по късно се кълнели, че имали променено съзнание по време на отвличането. Друг известен инцидент е този на Вила Боас.… Виж още »

Paботливи👽 , 6% са отвлекли
Paботливи👽 , 6% са отвлекли

Броят на извънземни отвличания се е увеличил, отбелязва учен. преподавател от Оксфордския университет смята, че отвличанията са реални. Йон Ки, който преподава корейски в университета, твърди, че знае каква е целта на извънземните. В лекциите си в университета той казва, че създават хибриди между извънземни и хора за борба срещу изменението на климата. В подкрепа на своята неортодоксална теория, Ки отбелязва, че от няколко десетилетия броят на отчетените извънземни отвличания се е увеличил. Дейвид Джейкъбс – пенсиониран историк от университета в Темпъл, публикувал няколко книги по уфология и управляващ Международния център за изследване на отвличанията. Джейкъбс е интервюирал повече от… Виж още »

Днк
Днк

Извънземните произвеждат хибриди, които могат по-добре да издържат на суровите планети. Чрез създаването на нов модел Хомо сапиенс, този проект ще елиминира необходимостта от трудни климатични споразумения или сложни геоинженерни проекти.

Също така ще помогне на самите извънземни, за които се твърди, че живеят сред нас, да запазят частта от тяхната ДНК, намираща се в температурно-толерантните хибриди.

Аа,
Аа,

Първата снимка прилича на сферата на дайсън.

Кольо
Кольо

Тази звездна връзка, всъщност е огромен брой орбитален боклук! Покриването на площта на всичките обитаеми области на Земята, може да се осъществи само с 3 броя геостационарни спътника. Вместо тия само 3 спътника, мъския боклук иска да замърси небето ни с 12000, които ще вършат не особено по-добра работа. Все едно, работа която да може да се върши от трима майстори, да наемеш награмотни 12000 роми от столипиново да я вършат.

111
111

Не одобрявам това пълнене с 12К спътника, че горе ще стане страшно за прелитане, маневриране и т.н, но и ти не си прав. Да ще се покрие площта с 3-4 сателита, но колко работа ще свършат. Идеята е тези сателити да доставят интернет. 3 сателита колко могат да поемат чисто физически? Нали се сещаш че говорим за милиони устройства. 3 – 4 сателита ще им изпушат платките.

111
111

Ще ми стане интересно, ако някоя от неговите ракети като излита, се нацели в някой от тези спътници. Да му дойде акъла в главата. Или като почнат да се бавят излитанията, че да хванат подходящ момент от атмосферно време и да има дупка в небето, чиста от боклуци. И почнат да мрънкат инвеститорите, че им бави проектите.

Случаен
Случаен

Gwynn Shotwell е жена, така, че: „Главният оперативен директор Gwynn Shotwell е заявилА… …Все пак не е сигурнА, че това ще реши проблема…“

Разум
Разум

omg did you just assume their gender