Астрономи наблюдават астероид, който „носи маска”

5
498
Изображение на астероида 1998 OR2, заснето на 18 април 2020 г. Източник: Arecibo Observatory/NASA/NSF

Разполагаме с ново изображение на астероида, който очакваме да прелети покрай Земята.

Астероидът 1998 OR2 ще прелети покрай планетата ни на 29 април. Размрите му не са никак малки – oбектът има дължина между 1,5 и 4 километра. За съпоставка, астероидът, който е довел до изчезването на динозаврите при сблъсък преди 65 милиона години, е бил с дължина около 10 километра.

Съвкупност от изображения на астероида 1998 OR2, заснети на 18 април 2020 г. от изследователи в обсерваторията Аресибо. Данните потвърждават, че 1998 OR2 е с диаметър поне 1,5 километра. Астероидът извършва едно пълно завъртане около оста си за 4,1 часа. Източник: Arecibo Observatory

Астрономите от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико успяха да заснемат снимка на този космически гост миналата седмица. В Twitter те обявиха, че не само те самите носят маски, за да се предпазят от COVID-19, но и астероидът 1998 OR2 също изглежда, че „носи маска“.

„Екипът на #TeamRadar и @NAICobservatory взимат нужните предпазни мерки, за да могат да продължат наблюденията. Тази седмица наблюдаваме астероидът 1998 OR2, който изглежда, сякаш също е сложил маска. Той има дължина най-малко 1,5 километра и ще премине покрай Земята на разстояние, 16 пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Луната!”, сподели екипът в Twitter.

Изследователка от обсерваторията Аресибо сравнява своята маска с „маската“ на астероида 1998 OR2. Източник: Arecibo Observatory

Астероидът се счита за потенциално опасен, тъй като е с диаметър над 150 метра и в сравнително голяма близост със Земята. Въпреки това, 1998 OR2 спазва и мерките за „социално дистанциране” – очаква се той да премине на повече от 6 милиона километра от Земята.

Ако се случи така, че астероид с неговите размери удари Земята, последиците биха били катастрофални. Изчислено е, че кратерът, който би се формирал при такъв удар, би бил с диаметър 49 километра. Видеото долу показва траекторията на астероида и орбитите на Земята, Марс, Венера и Меркурий.

Място за притеснение обаче няма – изследователите са сигурни, че удар с този астероид е невъзможен поне до 2197 г. Астероидът орбитира около Слънцето и поради това бъдещи близки срещи с него не са изключени.

„Въпреки че този астероид няма да въздейства върху Земята, важно е да разберем характеристиките и поведението на подобни обекти, за да подобрим технологиите за справяне с евентуален риск от сблъсък“, сподели в изявление Ан Вирки, ръководител на планетарния радар в обсерваторията Аресибо.

И малко статистика – върлуващият вирус COVID-19 досега е причинил смъртта на повече от 200 000 души от началото на януари. За съпоставка, в цялата история на човечеството досега, нито един човек не е убит от паднал астероид.

Повече информация относно космическите програми по превенцията от сблъсък с астероид, можете да намерите тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари