fbpx
13.2 C
София

Астрофизици публикуваха най-голямата 3D карта на Вселената

Най-четени

Картата на SDSS е представена като дъга от цветове, разположена в наблюдаемата Вселена (външната сфера), като всеки цвят отговаря на различно червено отместване. Земята се намира се в центъра на тази карта. Източник: Anand Raichoor (EPFL), Ashley Ross (Ohio State University) and the SDSS Collaboration
Този период започва няколко милиарда години след Големия взрив. Учените успяват да измерят скоростта на разширението на Вселената преди него благодарение на космическия микровълнов фон – радиация, останала още от най-ранния период на Вселената, която изследователите все още могат да доловят. Така те изчисляват разширението, като измерват как разстоянието между Земята и близките галактики се увеличава с времето.

Червено отместване

Разширението в средния период обаче е малко изследвано, защото светлината на галактиките на повече от няколкостотин милиона светлинни години е изключително слаба. За да попълни тази празнина в историята на Вселената, екип от над 100 учени от цял свят изследва не само далечните галактики, но и ярки горещи квазари (най-ярките обекти във Вселената, захранвани от най-мощните черни дупки).

Ключов за това изследване е феноменът, известен като червено отместване – процес, при който светлината от най-древните, далечни галактики се разтяга, в следствие от разширението на Вселената. Така нейната дължина на вълната се увеличава и се приближава към червения край на спектъра на светлината. В резултат на това далечните източници на светлина изглеждат по-червени, докато тези, които са по-близо до Земята, изглеждат по-сини.

На видеото долу можете да видите детайлно представяне на картата.

За да изчисли скоростта на космическото разширение преди 11 милиарда години, екипът измерва червеното отместване на милиони отдалечени обекти, както и техните скорости. Резултатите, които са описани в 23 нови изследвания, публикувани на 20 юли 2020 г., показват, че след период на забавяне Вселената започва да се разширява с ускоряващ темп преди около 6 милиарда години.

Разширението на Вселената изследователите отдават на сила, наречена тъмна енергия, за която все още знаем много малко. Изследвания като това помагат на учените да разграничат по-добре свойствата на тъмната енергия, въпреки че тя все още е далеч от разбрана.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини