fbpx
10.2 C
София

Астрономи откриват най-голямата галактика

Най-четени

Тази година астрономи се натъкват на галактика с чудовищни размери. Гигантската радиогалактика Алкионей се намира на 3 милиарда светлинни години от нас. Тя се простира на 5 мегапарсека в космоса – дължината ѝ е 16,3 милиона светлинни години и всъщност представлява най-големият известен обект от галактически произход.

Хората дори не могат да си представят колко голям е размерът на галактиката. А учените непрестанно търсят нови и нови начини да научим повече не само за радиогалактиките, но за цялата междугалактическа среда.

Гигантските радиогалактики са още една загадка във вселената, пълна с мистерии.

Те се състоят от галактика-домакин (група от звезди, обикаляща около галактическото ядро заедно със свръхмасивна черна дупка), струи и  издатини, идващи от центъра на самата галактика. Струите и издатините си взаимодействат с междугалактическата околна среда, като в синхрон придвижват много бързо електроните и излъчват радио лъчи.

Телата (в повечето случаи звездите) имат около себе си образувана разпръсната материя, наречена акреционен диск. Именно акреционният диск попада в активните черни дупки, но не всичко от него е погълнато. Някаква малка част от него се изстрелва в пространството под форма на струи йонизиран газ със скоростта на светлината. Поради високата скорост, тези струи могат да изминат огромни разстояния. Но най-голямата мистерия всъщност е как радиогалактиките придобиват толкова големи размери.

„Характеристиките на галактиките-домакини биха ни дали обяснение защо размерът на радиогалактиките е толкова голям.“, казва екипът от учени, ръководен от астронома Марин Оей от Лайденската обсерватория в Холандия.

По време на дълъг процес на обработка на данни, събрани от Low Frequency Array в Европа, учените успяват да получат изображения, за да имат ясна картина за откритието си.

„Ние открихме, че това е най-голямата галактика, откривана някога – тя е с дължина поне 5 мегапарсека“, обясняват те.

След това те се опитват да изследват и галактиката-домакин. Те откриват, че масата ѝ е около 240 милиарда пъти колкото тази на Слънцето, а свръхмасивната дупка в нея тежи около 400 милиона пъти масата на Слънцето. Възможно е Алкионей да се намира в такъв регион, в който плътността е по-ниска. Това позволява лесно разширяване на галактиката, както и взаимодействие с космическата мрежа.

Каквато и да е причината, учените смятат, че Алкионей ще продължава да расте и ще става още по-голяма, отдалечавайки се от нас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини