Бъдещият космически телескоп на NASA ще може да открива далечни екзопланети, въпреки отблясъците на звездите

2
630

През последните няколко години NASA тихо работи върху нов космически телескоп. Той ще е по-напреднал дори от Хъбъл. Неговото име е WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope). Обявен е през 2016 година. Ще има 100 пъти по-голямо полезрение от Хъбъл.

NASA сподели нова информация за прогреса и по-точно как ще работи коронографския инструмент на WFIRST.

Това е инструмент, който блокира отблясъците на слънчевата светлина. Така по-невзрачните звезди и планети ще могат да бъдат наблюдавани. Има система от маски, призми, детектори и самоогъващи се огледала, които блокират светлината на звездите. Така тя не надделява над по-слабата светлина, която планетите отдават.

„Опитваме се да елиминираме милиарди фотони от звезда, която сме заснели тук на Земята.“, казва Jason Rhodes, учен по WFIRST проекта в изявление.

Коронографът е преминал през предварителен преглед на дизайна, което значи, че са изпълнени изискванията за бюджета и графика. Конструирането може да започне.

Двете гъвкави огледала в него променят формата си в отговор на различни движения, което ще компенсира малки недостатъци в оптиката.

„Промените по повърхността на огледалата са толкова прецизни, че могат да компенсират грешки с ширината на ДНК нишка.“, NASA обяснява в своята публикация.

Това не е първият коронограф на NASA. Такова нещо има и в телескопа James Webb. Този на WFIRST ще бъде с няколко пъти  по-силен от, който и да е друг коронограф, заявява Rhodes.

Целта е телескопът да бъде пуснат в средата на 2020-та година. Ще изследва тъмната енергия и ще намира далечни екзопланети.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шишо
Шишо

Наука в действие. Руски орки в безмълвие.

don
don

интересно..