Възможно е тропическа буря да възпрепятства историческото изстрелване на Crew Dragon

5
552
Източник: SpaceX

SpaceX се готви за изстрелването на първата си пилотирана мисия до Международната космическа станция (МКС). Възможно е обаче метеорологичните условия да не позволят изстрелването на капсулата днес. 

Мисията представлява изстрелване на двамата астронавти на NASA Дъглъс Хърли и Робърт Бенкен на борда на совалката Crew Dragon, разработена от Space X. Цел на пътуването е транспортиране на двамата астронавти до борда на МКС. Полетът е исторически както за Space X, така и за NASA. От една страна SpaceX за пръв път изстрелва пилотирана совалка в космоса, а от друга – това е първата пилотирана ракета, изстреляна от американска почва през последните 9 години.

Типични метеорологични условия за сезона

Изстрелването се очаква да се извърши от Космическия център „Кенеди“ във Флорида днес в 23:30 часа българско време. Възможно е обаче да бъде забавено поради тропически бури в близост до щата.

През последните няколко дни се следи траекторията на тропически циклон, който носи проливни дъждове в югоизточна Флорида и се насочва към Северна и Южна Каролина и Вирджиния. Поради съчетанието на топлина и висока влажност на въздуха, тези периодични следобедни бури са типични за края на месец май във Флорида. Те се образуват, тъй като влажната атмосфера се нагрява от Слънцето, което допринася за натрупването на облаци и образуването на бури следобяд.

Астронавтите на NASA Робърт Бенкен (вляво) и Дъг Хърли (вдясно), които ще пътуват на борда на Crew Dragon. Източник: SpaceX

Това не е добра новина за планирания полет, тъй като все още не е сигурно какви ще са метеорологичните условия в близост до Космическия център „Кенеди“ в часовете до момента на изстрелване. За да се състои полетът условията по цялото американско и канадско крайбрежие до Северния Атлантически океан също трябва да бъдат относително спокойни, в случай, че системата за аварийно изпускане на капсулата се активира след изстрелването.

Резервен вариант

Съществува вероятност от повече от 60% за разпръснати гръмотевични бури в района на Космическия център „Кенеди“ днес следобяд. Прогнозира се, че ветровете ще са от юг със скорост около 16 км/ч, но са възможни и по-силни пориви на вятъра. Температурата на въздуха се очаква да бъде в рамките на средните стойности за сезона – около 26°C.

Ако днешното изстрелване се отложи, от SpaceX имат два резервни дни за изстрелване – в събота (30 май) или в неделя (31 май).

Циклонът обаче заплашва да провали плановете и за тези два дни, тъй като за сезона са типични продължителните бури в различни точки от полуостров Флорида. В идните часове ще бъде потвърдено дали изстрелването ще се състои или ще бъде отложено.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари