Възможно ли е една луна да има своя луна?

0
513
Източник: PixaBay

Да, напълно е възможно една луна да има свой естествен спътник и дори пръстени. Съществуват няколко обекта в Слънчевата система, за които изследователите допускат, че случаят е или е бил такъв. Въпреки това, важно е да отбележим, че повечето луни се въртят бавно около оста си, което означава, че ако около тях обикаля друго тяло, то неговата орбита би била нестабилна.

Рея

През 2008 г. електромагнитният радар на борда на космическата сонда Cassini долавя наличието на пръстени около Рея, втората по големина луна на Сатурн след Титан. Съществуват разногласия в научната общност относно това дали действително тези отломки около екватора на Рея са останки от съществуващ в миналото пръстен, който с времето се е оталожил върху повърхността на луната.

Япет

Съществуват теории за наличието на пръстен в миналото около друга луна на Сатурн – Япет, третият по големина естествен спътник на газовия гигант. Той е известен с контрастиращите краски на двте си полукълба – едното е изключително ярко и отразява голямо количество слънчева светлина, а другото – обвито в тъмнина.

Тези две изображения показват контраста между двете полукълба на Япет. Източник: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Освен това обаче тя притежава и няколко други необичайни характеристики, като например по-издут екваториален регион. Това индикира, че най-вероятно в миналото Япет се е въртял по-бързо, отколкото днес. Според някои изследователи това е доказателство за съществуването на древна луна около Япет в миналото, на която се дължи странната му форма. Теориите сочат, че най-вероятно в даден момент в миналото луната около Япет е започнала да се приближава към повърхността на луната и като резултат се е формирал пръстен около Япет. Потвърждение на тази теория обаче все още няма.

Нестабилна орбита

В общия случай е трудно една луна да се задържи за дълго време в орбита около друга такава. Това е така, защото повечето луни са приливно заключени към планетата, около която орбитират, което означава, че при завършване на една пълна обиколка, те се завъртат само веднъж около оста си. Такъв е случаят при Земята и Луната. Толкова бавен темп на въртене води до извода, че ако другата по-малка луна се върти около оста си по-бързо, тя би започнала да се приближава много бързо към повърхността на голямата луна.

Повечето планети се въртят по-бързо от естествените си спътници, което кара луните съвсем бавно да е отдалечават от планетите. Именно поради тази причина, Меркурий и Венера, които се въртят изключително бавно, нямат луни.

Интересен факт: Луната се отдалечава от Земята с 4 сантиментра всяка година – приблизително със скоростта, с която растат ноктите на човек.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари