Възможно ли е една планета да е по-голяма от звездата, около която орбитира?

4
988
Източник: Pixabay

Когато си представим Слънчевата система, в съзнанието ни изникват четири малки и четири големи сфери, обикалящи около една много по-голяма сфера. Дори и „великана” Юпитер, който е с десет пъти по-голям диаметър от този на Земята, бледнее пред огромната ни звезда. Във всички звездни системи, които сме наблюдавали досега, случаят е такъв – звездата е значително по-голяма от екзопланетата, която орбитира около нея. Именно поради това е трудно да си представим звездна система, в която дадена планета е по-голяма от звездата, около която орбитира.

Възможно ли е обаче такава чудата звездна система да съществува?

Краткият отговор е да. Въпреки това все още не сме наблюдавали такава комбинация от звезда и планета. Поради това е ключово да разкрием при какви условия е възможно това.

Теоретично, ако звездата е от тип неутронна звезда или бяло джудже, е възможно планетата да изглежда по-голяма нея.

Артистична анимация на неутронна звезда. NASA Tumblr

За неутронна звезда говорим, когато след избухване на свръхнова, се образува малка свръхплътна звезда. Тя се нарича неутронна, тъй като нейните електрони и протони са „смачкани“, поради чудовищната гравитация, и са се образували само неутрони. Тези звезди са с изключително малки размери от порядъка на няколко десетки километра в диаметър – средният размер на изследваните неутронни звезди е оценен на едва 20 километра. Maсата на тези обекти обаче може да надвишава масата на нашето Слънце десетократно. Поради това, е установено, че ако можем да вземем една лъжица  вещество от неутронна звезда, то би тежало десетки милиона тона.

Бяло джудже пък е това, в което звезди като Слънцето се превръщат, след като са изчерпали ядреното си „гориво“. В крайния стадий на ядрено изгаряне този тип звезда изхвърля по-голямата част от веществото си в мощна експлозия, създавайки планетарна мъглявина. След този процес остава само горещото ядро на звездата, което наричаме бяло джудже. Поради това размерите му са много по-малки от тези на звезда, което все още не е избухнала. Както при неутронните звезди, масите и на тези необикновени звезди също достигат няколко слънчеви маси.

Планетарна мъглявика Котешко око (NGC 6543). Източник: J.P. Harrington and K.J. Borkowski (University of Maryland), and NASA

Най-голямата открита екзопланета е с двойно по-голям диаметър от този на Юпитер

Хипотетично е възможно да съществуват планети, които биха изглеждали по-големи от звезда, принадлежаща към някой от тези два типа. Това обаче би било само визуално – ако говорим за маса, и неутронната звезда, и бялото джудже не биха могли да имат конкурент в лицето на екзопланета.

Съпоставка между диаметъра на най-голямата открита екзопланета TRES-4 и диаметъра на Юпитер и Земята. Източник: JPL/NASA

Освен това знаем, че и по-обемистите звезди, като например червените джуджета, имат малки представители с диаметър около 140 000 километра. За съпоставка, най-голямата открита екзопланета TRES-4 притежава почти два пъти по-голям диаметър.

Става ясно, че условия за съществуването на звездна система с планета, по-голяма от звездата, съществуват. Предстои обаче тепърва да наблюдаваме такава структура.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари