fbpx
11.4 C
София

Гигантските галактически купове най-накрая ще могат да бъдат „претеглени“ благодарение на инструмент с ИИ

Инструментът с изкуствен интелект също така успя да идентифицира допълнителни променливи, които потенциално биха могли да подобрят точността на "претеглянето"

Най-четени

Галактическите купове са най-големите обекти във Вселената. Един куп съдържа от стотици до хиляди галактики, които се държат заедно благодарение на силната си гравитация. Те се състоят и от други компоненти, които се въртят вътре в галактиките, като плазма, горещ газ и тъмна материя.

Всичко това ни кара да се запитаме: каква може да бъде действителната маса на един галактически куп? Да не говорим, че във Вселената няма достатъчно големи везни, които да „претеглят“ такъв масивен куп.

Сега учени са потърсили помощта на изкуствения интелект, за да „претеглят“ масата на огромни галактически купове.

Използване на възможностите на ИИ

В прессъобщение се отбелязва, че учените са използвали наблюдаеми величини, за да изчислят масата на даден клъстер. В продължение на десетилетия те правеха това, използвайки уравнения, основани на начина, по който електроните взаимодействат с фотоните, но резултатите не винаги бяха точни, тъй като свойствата на фотоните варираха. Освен това наличието на невидима тъмна материя усложнява изчисляването на общата маса.

Следователно това, което хората не могат да разберат, изкуственият интелект може да го направи.

Астрофизиците от Института за напреднали изследвания и Института „Флатирон“ са използвали изкуствен интелект, за да разработят по-добро уравнение за изчисляване на точната маса на тези колосални космически структури.

Интересното е, че моделът с ИИ, известен като „символна регресия“ просто е променил съществуващото уравнение, и измерванията са станали много по-точни.

Моделът е симулиран с помощта на галактически купове и откритото от ИИ уравнение. В сравнение със съществуващото уравнение, новото уравнение намалило променливостта на масата на огромните галактически купове с около 20 до 30 процента се казва в изявлението.

Нещо повече, инструментът с ИИ е успял да идентифицира и „допълнителни променливи“, които потенциално биха могли да подобрят точността на измерването.

„Смятаме, че символната регресия е особено приложима за отговаряне на много астрофизични въпроси. В много случаи в астрономията хората правят линейно напасване между два параметъра и пренебрегват всичко останало, но в днешно време с тези инструменти може да се отиде по-далеч. Символната регресия и други инструменти с изкуствен интелект могат да ни помогнат да отидем отвъд съществуващите дву параметрични силови закони по най-различни начини, като се започне от изследване на малки астрофизични системи като екзопланети и се стигне до галактически купове – най-големите неща във Вселената.“

казва Дигвиджай Вадекар от Института за напреднали изследвания в Принстън, който е ръководител на това изследване

Разбирането на масата на галактическите купове е от решаващо значение за разширяване на познанията ни за произхода и еволюцията на Вселената и тази разработка безспорно е стъпка в правилната посока.

Резултатите са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини