fbpx
2.7 C
София

Гигантският диамант в космоса

Най-четени

Около далечна звезда, на 40 светлинни години от нас, орбитира планета, известна като диамантената планета. Причина за този прякор дават някои предположения за строежа на планетата, според които тя е изградена основно от диамант и графит. Изчислено е, че ако тези предположения се окажат правилни, то цялолто количество диамант на планетата ще бъде на обща стойност 47,4 нонилиона лева (47,4 с 30 нули).

Официално планетата носи името 55 Cancri e. Впоследствие придобива прякора Янсен, на името на изобретателя на първия оптичен телескоп Захариас Янсен. Планетата е свръхземя с два пъти по-голям диаметър от земния и осем пъти по-голяма маса. Тя орбитира около звездата си за 18 часа заради малкото отстояние от нея. По тази причина се смята, че най-вероятно планетата е приливно заключена към звездата, тоест едната ѝ страна е винаги обърната към звездата. Повърхностната ѝ температура достига до изгарящите 2 300°C в осветената ѝ част и с 1 000°C по-малко в тъмната.

Въпреки че теорията за диамантената същност на планетата е непотвърдена до днес, планетата остава интересен обект на изучаване, заради голямата си плътност и близост до звездата. Няколко последващи изследвания дават повече яснота относно атмосферата ѝ и свръхгорещата ѝ повърхност.

Артистично представяне на орбитирането на 55 Cancri е около звездата 55 Cancri a. Източник: Wikipedia
Откриване и ранни наблюдения

Планетата е открита през 2004 г. след изследване на спектъра на звездата ѝ, която се казва 55 Cancri a. Тя е част от система от двойни звезди на разстояние 40 светлинни години от Слънцето, намираща се в съзвездието Рак. В звездната система съществуват поне още четири планети, които са открити преди 55 Cancri e.

Изследователският екип от Тексаския университет открива леки гравитационни „придърпвания” при звездата, които биха били обяснени от присъствието на още една планета в системата. Съществуването на такава планета обаче остава несигурно до 2006 г., когато друг изследователски екип я потвърждава.

Астрономите първоначално смятат, че 55 Cancri e има орбитален период от 2,8 дни, но изследвания от 2011 г. показват, че планетата се намира много по-близо до звездата си. Наблюдения с канадския космически телескоп MOST (Microvariability & Oscillations of Stars) демонстрират орбитален период от по-малко от 18 часа.

Схематично представяне на разстоянията между някои планети в Слънчевата система и Слънцето, и почти всички планети от системата около 55 Cancri a и звездата. Източник: Center for Exoplanets and Habitable Worlds, Penn State University

Последващи наблюдения с телескопа Spitzer от 2012 г. показват, че планетата е много по-необикновена, отколкото е предполагано. Първоначални изследвания сочат, че планетата е плътна и скалиста, но Spitzer доказва наличие на значително количество леки елементи и съединения, включително вода.

Диамантената планета губи блясъка си

Модел на планетата от 2012 г. показва, че тя е изградена от въглерод (както и диаманта и графита), желязо, силициев карбид и силикати. Водещият изследовател, Нику Мадхусудан от Йейлския университет, твърди, че моделът им е различен от досегашни такива, защото не е базиран на съпоставки със Земята.

Тази идея за състава на планетата е поставена под въпрос през 2013 г. от Джоана Таске от Аризонския университет. Тя твърди, че звездата 55 Cancri a е едновременно по-хладна от нашето Слънце и по-богата на метали. Също така според нея екипът от 2012 г. не анализира кислорода в спектъра на звездата, което би могло да е довело до грешки. Според нейното изследване планетата е с 25% по-богата на кислород и водород.

„Теоретично планетата 55 Cancri e би могла да има по-голяма пропорция между въглерода и кислорода и наистина да се окаже диамантена планета, но при звездата такова не се наблюдава”, твърди Таске. Тоест елементите на звездата не могат да потвърдят диамантената същност на планетата.

През 2016 г. чрез телескопа Hubble се доказва, че атмосферата на Cancri 55 e е изградена от водород и хелий, тоест повече наподобява газовите гиганти, отколкото Земята. Така тя става първата свръхземя с успешно изследвана атмосфера.

В момента се провеждат изследвания на планетата чрез телескопа Spitzer, които се опитват да опознаят повече странната ѝ същност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини