След малко SpaceX и NASA трябва да проведат летателен тест на възможностите за евакуация на капсулата Crew Dragon при инцидент. Тестът ще се извърши на комплекса 39A (LC-39A) в космическия център на Кенеди във Флорида на НАСА. Няма да има астронавти на борда.

Ще има две „кукли“ със сензори, които да съберат информация какво биха изпитали космонавти на борда

При успешен тест ще е сигурно, че екипажът на борда на ракетата ще може да напусне безопасно, ако нещата се объркат по време на полет. Прозорецът за провеждане на теста е от 15 часа наше време днес до 21 часа. Има резервен вариант, който обхваща същите 6 часа, но утре, на 20 януари.

Очаква се капсулата Crew Dragon успешно да се отдели от ракетата Falcon 9, малко след излитането. Ще се търси точката на най-висок механичен стрес. Ракетата ще премине през бързо, непланирано разглобяване, по време на което Crew Dragon ще се отдели, ще отвори парашутите си и ще кацне безопасно на земята.

Прогнозата за времето сочи, че тестът ще бъде проведен след около час.

При успех днес, SpaceX и NASA ще могат да започнат планирането на мисии с астронавти на борда на Crew Dragon към Международната космическа станция.

Може да гледате теста на живо тук, като към момента на публикуването остават 34 минути до началото на излъчването.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

С успешният тест днес забиха поредния пирон в ковчега на Роскосмос. Моите съболезнования на всички маниаци на тема Русия.

Скитника евреин
Скитника евреин

Браво на теб ! Дано радостната за теб новина те згрее през студения февруари и ти плати сметките за ток и парно !

Nikolai
Nikolai

Аз сам си ги плащам. Сега е време типично по български да се разсърдиш и да се напиеш с евтина ракия.

Киро Маймуната
Киро Маймуната

Супер.. Сега по-леко ли ще спите.? Интересно,ако не бяха протекциите на Мъск, наливането на част от бюджета за НАСА в неговия Екс, товарните руски двигатели по чиито проекти направиха неговите, както и доста ракетни конструктори които странно как мигрираха от наса при него,къде щяха да са? И за мен е: браво на екипа стоящ зад това нещо.Не лично на Мъск или Спейс Екс.. М/у другото има една хубава статия за жените в НАСА дали възможност да има програмата Аполо. Като две от тях(математици) са цветнокожи американки.И то във време когато да си негър в явно любимите ви САЩ е било… Виж още »

Nikolai
Nikolai

С нищо няма да се похвалим, щото само това имаме.

Иван
Иван

А бойнг не получават дотации нали бе маймуно?

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Какво общо с теста има това, дали били руски или не двигателите? Чепкане за нищо, както винаги.