След малко SpaceX и NASA трябва да проведат летателен тест на възможностите за евакуация на капсулата Crew Dragon при инцидент. Тестът ще се извърши на комплекса 39A (LC-39A) в космическия център на Кенеди във Флорида на НАСА. Няма да има астронавти на борда.

Ще има две „кукли“ със сензори, които да съберат информация какво биха изпитали космонавти на борда

При успешен тест ще е сигурно, че екипажът на борда на ракетата ще може да напусне безопасно, ако нещата се объркат по време на полет. Прозорецът за провеждане на теста е от 15 часа наше време днес до 21 часа. Има резервен вариант, който обхваща същите 6 часа, но утре, на 20 януари.

Очаква се капсулата Crew Dragon успешно да се отдели от ракетата Falcon 9, малко след излитането. Ще се търси точката на най-висок механичен стрес. Ракетата ще премине през бързо, непланирано разглобяване, по време на което Crew Dragon ще се отдели, ще отвори парашутите си и ще кацне безопасно на земята.

Прогнозата за времето сочи, че тестът ще бъде проведен след около час.

При успех днес, SpaceX и NASA ще могат да започнат планирането на мисии с астронавти на борда на Crew Dragon към Международната космическа станция.

Може да гледате теста на живо тук, като към момента на публикуването остават 34 минути до началото на излъчването.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари