fbpx
10.2 C
София

Два минерала, невиждани досега на Земята, са открити в 17-тонен метеорит

Най-четени

Минералите са открити в част от метеорита El Ali, който падна в Сомалия през 2020 г.

Два минерала, които никога досега не са били виждани на Земята, са открити в масивен метеорит в Сомалия. Те биха могли да съдържат важни улики за това как се формират астероидите.

Двата чисто нови минерала бяха открити в един единствен срез от 2,5 унции (70 грама), взет от 16,5 тона (15 метрични тона) метеорит Ел Али, който се разби на Земята през 2020 г. Учените нарекоха минералите елалиит на метеора и елкинстантонит на Линди Елкинс-Тантон, управляващ директор на Междупланетната инициатива на Държавния университет на Аризона и главен изследовател на предстоящата мисия на НАСА Psyche, която ще изпрати сонда за изследване на богатия на минерали астероид Psyche за доказателства за това как са се формирали планетите на нашата слънчева система .

„Винаги, когато открият нов минерал, означава, че действителните геоложки условия, химията на скалата са били различни от това, което е било открито преди“,

коментира Крис Хърд, професор в катедрата по земни и атмосферни науки в университета на Алберта

Изследователите класифицираха Ел Али като железен комплексен метеорит, тип, направен от метеоритно желязо, изпъстрено с малки парчета силикати.

Докато изследваха парчето от метеорита, подробности за новите минерали привлякоха вниманието на учените. Чрез сравняването им с техни версии, които преди това са били синтезирани в лаборатория, те успяха бързо да ги идентифицират като напълно нови за природата.

Изследователите планират да проучат допълнително метеоритите, за да разберат условията, при които се е образувал техният родителски астероид.

„Никога не съм мислил, че ще участвам в описването на чисто нови минерали само благодарение на работата върху метеорит.“

каза Хърд.

Екипът също така разглежда приложенията на минералите в науката за материалите.

Бъдещите научни прозрения от метеорита Ел Али обаче могат да бъдат застрашени. Сега той е преместен в Китай в търсене на потенциален купувач, което може да ограничи достъпа на изследователите до космическата скала за изследване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини