fbpx
0.2 C
София

Европейският „ловец на екзопланети“ CHEOPS проведе първите си измервания

Най-четени

Космическият телескоп CHEOPS (Characterizing Exoplanet Satellite), изстрелян в околоземна орбита през декември 2019 г., току що завърши тримесечния си въвеждащ период. През това време от Европейската космическа агенция (ESA) проведоха редица тестове на уредите на телескопа и дори успяха да наблюдават няколко екзопланети, тоест планети около звезди, различни от Слънцето. Космическата обсерватория вече е готова да стартира основната си дейност.

Докато други екзопланетни мисии, като например мисиите Kepler и TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) на NASA бяха насочени към търсенето на планети около други звезди, мисията CHEOPS е фокусирана върху провеждане на прецизни измервания на открити вече екзопланети. Заедно с данните за масата на една екзопланета, която може да се пресметне, като знаем орбитата ѝ, оценяването и на размера ще ни разкрие и плътността на екзопланетата. Това пък би ни дало информация за химичния състав на планетата.

През януари и февруари CHEOPS проведе серия от тестове, за да се подсигури, че инструментите му работят и са добре калибрирани. Космическият апарат засне първите си мъгливи изображения на други звездни системи през февруари. Изображенията неслучайно са неясни.

Изображение на звездата HD 88111, направено от телескопа CHEOPS по време на тестовия период. Звездата се намира на 175 светлинни години от Земята в съзвездието Хидра. Източник: ESA / Airbus / CHEOPS Mission Consortium

„Разфокусирането на кадрите е стратегията на мисията. Така подобряваме прецизността, тъй като разпръснатата на светлината, идваща от далечни звезди, се проектира върху много пиксели на детектора “, споделят изследователите на ESA в изявление.

По-прецизен, отколкото се очакваше

През март CHEOPS започна да провежда наблюдения върху известни звездни системи. Цел на това е да се провери точността на апарата при наблюдения на звезди с вече познати характеристики.

„Много се развълнувахме, когато разбрахме, че всички инструменти на CHEOPS работят дори по-добре от очакваното“, сподели в изявление Андреа Фортиър, изследовател от  мисията.

През последните две седмици телескопът наблюдаваше две звезди, около които знаем, че съществуват екзопланети. И по-конкретно – наблюденията бяха фокусирани върху пасажите на екзопланетите пред звездите. Пасаж представлява моментът, в който  екзопланетата блокира част от светлината, идваща от звездата. Това причинява леко потъмняване в блясъка на звездата (както е показано на инфографиката долу). Докато телескопът TESS използва този метод за откриване на екзопланети, CHEOPS го използва за провеждане на точни измервания на характеристиките вече открити екзопланети.

Инфографика, която показва схематично пасажа на екзопланетата KELT-11b пред звездата HD 93396. Източник: ESA

Една от екзопланетите, които CHEOPS наблюдаваше през този период, е „пухкавата“ газова планета, известна с името KELT-11b. Тя орбитира около звездата HD 93396, разположена на 320 светлинни години от Земята. HD 93396 е три пъти по-голяма от нашето Слънце, а KELT-11b – 30 пъти по-голяма от Юпитер, но много по-близко разположена до звездата си.

Първи резултати

Чрез данните от тези наблюдения, изследователите правят точна оценка за диаметъра на планетата – той е оценен на 181 600 километра. Това изчисление е много по-точно от предположенията ни, базирани на наблюдения с наземни телескопи.

Въпреки, че научната фаза на мисията все още не е официално започнала, CHEOPS вече „обръща поглед“ към първите си „мишени“. Те включват екзопланетите 55 Cancri e (гореща свръхземя с океан от лава) и GJ 436b, т.нар. – наречен „топъл Нептун“, който губи своята атмосфера.

За повече информация, посетете сайта на мисията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини