Защо Плутон вече не е планета?

18
3074
Снимка с висока резолюция на Плутон. Цветовете показват разликите в повърхностната структура. Източник: NASA

Повечето от нас са чували в училище, че съществуват девет планети в Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Днес обаче знаем, че те са с една по-малко – Плутон е дисквалифициран от отбора.

Това се случва през 2006 г. при решение на Международния астрономически съюз (МАС).

Нека се върнем малко по-назад във времето до момента на откриването на Плутон. На 18 февруари 1930 г. американецът Клайд Томбо открива бледа точица в небето. Без да се разполага с достатъчно данни за обекта, той е причислен към планетите.

Това негово откритие става ключово за бъдещи изследвания на транснептуновата зона, известна като пояс на Кайпер. След смъртта му той е кремиран и в негова чест на борда на космическата сонда New Horizons в момента пътува част от пепелта му. Апаратът има за цел именно изследване на пояса на Кайпер.

Изображение, което показва траекторията на New Horizons до 2011 г. Източник: NASA

Името си новооткритото тяло получава чрез конкурс, който е спечелен от 11-годишната Венеция Бърни. Тя предлага новата планета да бъде кръстена на римския бог на подземното царство. Така обектът получава името Плутон.

В продължение на няколко десетилетия Плутон остава в групата на планетите, като през този период се предполага, че той е планета с размер по-голям от този на Меркурий. Обаче, тъй като няма достатъчно данни за обекта, астрономичната общност не спира да задава въпроси.

Сериозни съмнения за същността на Плутон се зараждат през 1978 г., когато е открит най-големият му спътник Харон. Чрез изследването му става ясно, че всъщност Плутон е много по-малък от Меркурий. Той се оказва дори по-малък от нашата Луна.

Репутацията му на планета съвсем се разклаща през 2003 г., когато е открита Ерида – обект отвъд орбитата на Плутон, но по-масивен от него. Неслучайно е кръстен така – в древногръцката митология Ерида е богинята на раздора и съперничеството.

Това кара МАС да конкретизира дефиницията за това що е планета. Астрономите са изправени пред дилемата или да добавят още планети към вече съществуващите, или да конкретизират дефиницията за планета и да променят статута на Плутон.

Що е планета?

На 26 август 2006 г. на конференция на МАС, Плутон е дисквалифициран от клуба на планетите. Астрономичната общност гласува ново определение за планета и стига до следните три критерия:

1) Планета е тяло, което е в орбита около Слънцето (или друга звезда).
2) Планета е достатъчно голямо тяло, че гравитацията му да го оформи в сферична форма.
3) Планета е тяло, което не е спътник на друга планета, и което до голяма степен е разчистило пътя си от други тела.

За да е се класифицира като планета едно тяло трябва да изпълнява и трите условия едновременно. Плутон изпълнява първите две, но „удря на камък” при последното. Неговата орбита не само, че не е празна от други обекти, а самият той представлява едва 7% от масата на всички обекти по нея.

На изображението са показани всички планети джуджета с техните спътници, както и Земята за съпоставка. Източник: Wikipedia

Излиза, че Плутон е само една от многото ледени отломки в края на нашата Слънчева система, известни като транс-нептунови обекти. Поради това, MАС класифицира Плутон в категорията планета джудже. Това прави списъкът от планети с една по-малко, тоест 8.

Дали от сантимент или поради необходимостта да се пренапишат хороскопите, тази промяна води до бурни протести в Щатите. До ден днешен има недоволни и натъжени хора от понижението на Плутон. Всъщност обаче той си е там и е пълноправен член на новото си семейство планети джуджета, което включва общо 5 обекта към днешна дата – Плутон, Ерида, Макемаке, Церера и Хаумея.

Нова девета планета

Съществува хипотеза, според която в далечните краища на Слънчевата система се спотайва още една планета – масивна свръхземя, която е прекалено далеч, за да бъде наблюдавана със сегашните технологии. Причина за такива предположения са аномалии в орбитите на някои от транснептуновите обекти, които биха могли да бъдат обяснени именно с наличието на такава планета.

Продължават да се правят изследвания с цел по-доброто разбиране на това какво се случва из покрайнините на Слънчевата система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари