Защо Плутон вече не е планета?

19
2153
Снимка с висока резолюция на Плутон. Цветовете показват разликите в повърхностната структура. Източник: NASA

Повечето от нас са чували в училище, че съществуват девет планети в Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Днес обаче знаем, че те са с една по-малко – Плутон е дисквалифициран от отбора.

Това се случва през 2006 г. при решение на Международния астрономически съюз (МАС).

Нека се върнем малко по-назад във времето до момента на откриването на Плутон. На 18 февруари 1930 г. американецът Клайд Томбо открива бледа точица в небето. Без да се разполага с достатъчно данни за обекта, той е причислен към планетите.

Това негово откритие става ключово за бъдещи изследвания на транснептуновата зона, известна като пояс на Кайпер. След смъртта му той е кремиран и в негова чест на борда на космическата сонда New Horizons в момента пътува част от пепелта му. Апаратът има за цел именно изследване на пояса на Кайпер.

Изображение, което показва траекторията на New Horizons до 2011 г. Източник: NASA

Името си новооткритото тяло получава чрез конкурс, който е спечелен от 11-годишната Венеция Бърни. Тя предлага новата планета да бъде кръстена на римския бог на подземното царство. Така обектът получава името Плутон.

В продължение на няколко десетилетия Плутон остава в групата на планетите, като през този период се предполага, че той е планета с размер по-голям от този на Меркурий. Обаче, тъй като няма достатъчно данни за обекта, астрономичната общност не спира да задава въпроси.

Сериозни съмнения за същността на Плутон се зараждат през 1978 г., когато е открит най-големият му спътник Харон. Чрез изследването му става ясно, че всъщност Плутон е много по-малък от Меркурий. Той се оказва дори по-малък от нашата Луна.

Репутацията му на планета съвсем се разклаща през 2003 г., когато е открита Ерида – обект отвъд орбитата на Плутон, но по-масивен от него. Неслучайно е кръстен така – в древногръцката митология Ерида е богинята на раздора и съперничеството.

Това кара МАС да конкретизира дефиницията за това що е планета. Астрономите са изправени пред дилемата или да добавят още планети към вече съществуващите, или да конкретизират дефиницията за планета и да променят статута на Плутон.

Що е планета?

На 26 август 2006 г. на конференция на МАС, Плутон е дисквалифициран от клуба на планетите. Астрономичната общност гласува ново определение за планета и стига до следните три критерия:

1) Планета е тяло, което е в орбита около Слънцето (или друга звезда).
2) Планета е достатъчно голямо тяло, че гравитацията му да го оформи в сферична форма.
3) Планета е тяло, което не е спътник на друга планета, и което до голяма степен е разчистило пътя си от други тела.

За да е се класифицира като планета едно тяло трябва да изпълнява и трите условия едновременно. Плутон изпълнява първите две, но „удря на камък” при последното. Неговата орбита не само, че не е празна от други обекти, а самият той представлява едва 7% от масата на всички обекти по нея.

На изображението са показани всички планети джуджета с техните спътници, както и Земята за съпоставка. Източник: Wikipedia

Излиза, че Плутон е само една от многото ледени отломки в края на нашата Слънчева система, известни като транс-нептунови обекти. Поради това, MАС класифицира Плутон в категорията планета джудже. Това прави списъкът от планети с една по-малко, тоест 8.

Дали от сантимент или поради необходимостта да се пренапишат хороскопите, тази промяна води до бурни протести в Щатите. До ден днешен има недоволни и натъжени хора от понижението на Плутон. Всъщност обаче той си е там и е пълноправен член на новото си семейство планети джуджета, което включва общо 5 обекта към днешна дата – Плутон, Ерида, Макемаке, Церера и Хаумея.

Нова девета планета

Съществува хипотеза, според която в далечните краища на Слънчевата система се спотайва още една планета – масивна свръхземя, която е прекалено далеч, за да бъде наблюдавана със сегашните технологии. Причина за такива предположения са аномалии в орбитите на някои от транснептуновите обекти, които биха могли да бъдат обяснени именно с наличието на такава планета.

Продължават да се правят изследвания с цел по-доброто разбиране на това какво се случва из покрайнините на Слънчевата система.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

Интересно как група „учени“ от Земята, решават кое е планета и кое не. Все едно Плутон е лично тяхна собственост.

Симеон
Симеон

А кой да го категоризира? Кой е дал имена на растения,животни? Кой ги е класифицирал по-род,вид и т.н.?

iakoo
iakoo

Николай, май имаш вризка с някакви отвъдни „сили“. Може да приемеш ролята на посредник и да питаш силите на Плутон (или с които комуникираш) кво да използваме – планета или планета джудже. Или пък нещо друго.

Анонимен
Анонимен

Brown Dwarf.

🕵
🕵

youtube.
com/watch?v=jvgQ0xFEBNE

Анонимен
Анонимен

youtube.com/watch?v=jvgQ0xFEBNE

Анонимен
Анонимен

Отслабване - звук 580hz e 480nm
Отслабване - звук 580hz e 480nm

излагане специално на дължина на вълната от синя светлина 480 nm. Тази дължина на вълната е естествена част от слънчевата светлина, но се среща само при ниски нива при повечето изкуствена светлина

sci-news.
com/medicine/fat-cells-sense-light-08057.html

ronsim
ronsim

Ако учените положат усилия в опознаване на това което ни заобикаля, Без да излизат в космоса човечеството ще Спечели много повече.Все още се/ни Залъгват с начина по който са построени пирамидите, а това за мен е Пълен Абсурд.

dsaa
dsaa

Това са астрономи, не им е работата, да гледат какво има на Земята. Нали осъзнаваш, че това което ни заобикаля, няма да е винаги така и ще трябва евентуално да се преместим, ако технологиите го позволяват.

Kelt
Kelt

Използвайки данни от космическия телескоп „Спицер“ на НАСА , астрономите са открили доказателства, че топлината в атмосферата на KELT-9b, най-горещата известна транзитна екзопланета, е твърде много дори за молекули на водород, за да останат непокътнати – те вероятно се разкъсват в края на деня на планетата, неспособна да се реформира, докато техните разединени атоми не се потопят около нощната нощ на планетата.

Анонимен
Анонимен

кикотене Gplus Facebook Водещи заглавия: Карта на астрономите Околна среда на свръхмасивна черна дупкаПредставени нови видове месоядни динозаври: Allosaurus jimmadseniНовоидентифициран коронавирус 2019-nCoV: Ето какво трябва да знаетеНамерени са микрофосили на гъби на възраст 715 милиона годиниБорексино детекторни петна 53 GeoneutrinosМорските биолози решават мистерията на това как се разхождат акулитеИзследователите може да са решили мистерията на фреските от маймуни на АкротириКарта на астрономите Околна среда на свръхмасивна черна дупкаПредставени нови видове месоядни динозаври: Allosaurus jimmadseni 1234567 Блуждаеми масивни черни дупки, открити в близки галактики на джуджета 21 януари 2020 г. от Нови служители / Източник Астрономите, използващи много голям масив (VLA)… Виж още »

U4en
U4en

с нетърпение чакам да пуснеш некое парче за динозаврите. може ли ай ти новини без некво матрялче за т-рекс?

2015
2015

sci-news.
com/astronomy/2015-tc25-smallest-near-earth-asteroid-04415.html

Домато-ракия
Домато-ракия

Международен екип от учени е използвал технологията за редактиране на генома CRISPR-Cas9, за да преструктурира лозови растения на домати в изключително компактни ранно добиващи се растения, подходящи за градско земеделие и дори космически мисии

sci-news.com/genetics/crispr-tomato-plants-07958.html

жик-так
жик-так

айдеее конспираторните изпържени мозъци, които четат жълти сайтове и вярват че земята е плоска се размърдаха и наспамиха темата…

Международни учени са 🐴спира.тори
Международни учени са 🐴спира.тори

Франк Нинов лъже като братовчедка му 💄нелия:
айдеее конспираторните изпържени мозъци,

Международен екип от учени е използвал…

Miana
Miana

Мирче аман с тия Плутоний бре моме дай нещо ново Таблетче ,телефонче мониторче на 144 херца ревю на техничка Може и на Женски аксесоари от CES 2020 ,noстига планети и комети .Никой никога не е napuskal i излизал от тоя бациларник така ,че всичките планети и тн всичко е едно мазало CGI правено в компютърното студио на НАСА.

Nikolai
Nikolai

Айде БГ разбирачите по всички вселенски въпроси кажете си и сега мнението. Без значение от нищо не разбирате, но пък за сметка на това по всичко имате мнение.