fbpx
18.2 C
София

Защо руснаци обвиняват Илон Мъск в кражба на ракетни технологии

Най-четени

От известно време шефът на SpaceX Илон Мъск е обвиняван от редица руснаци, специалисти в космическите технологии, че е направил кражбата на века. Но дали неговата ракетата за многократно използване е използвала руски патенти?

Идеята за РАКЕТАТА ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА ИДВА ОТ СССР

Справедливо е да кажем, че идеята за приземяване на ракета обратно на космодрума, вместо тя да изгори в плътните слоеве на атмосферата, не принадлежи на Илон Мъск и не може да му принадлежи по една проста причина. Още в края на Съветския съюз ръководителите на космически компании демонстрираха редица интересни проекти за спестяване на ресурси при изстрелването на космически кораби.

Един от най-интересните проекти в тази област трябваше да бъде ракетата „Енергия“ с ускорители за връщане в атмосферата. Всички средства за нея обаче били инвестирани в пилотиран космически кораб и нещата за нея меко казано не се развиват добре.

След това се появява конверсионната ракета „Россия“, създадена след разпадането на Съветския съюз, но базирана на съветски отбранителни технологии. Планира се да бъде базирана на ракетата R-29RMU Sineva. Подобно на ракетите на Илон Мъск, първата степен на „Россиянка“ трябваше да се приземи на площадката за изстрелване с парашут или „в самолетен стил“ на пистата. По онова време обаче отговорните лица не се съгласяват да изпробват уникалната технология. Страната е пълна с други проблеми и в началото на 90-те години се наложи да се занимава с по-важни въпроси от производството на ракета с неясно предназначение.

РУСКАТА РАКЕТА ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА: ИДЕИТЕ СА НАЛИЦЕ, НО РЕАЛИЗАЦИЯТА И ПАРИТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ БЯХА НЕДОСТИЖИМИ

В края на 90-те години с проектирането на ракети за многократна употреба се заема най-близкият сътрудник на Корольов – Василий Мишин. През 1999 г., осъзнавайки важността и жизнеспособността на множествените ракети, той пише писмо до руския президент Борис Елцин. В едно от интервютата си от онези години той разказва какво точно е написал на държавния глава.


„Основната идея беше следната – нуждаем се от двустепенна ракета носител за многократна употреба, с която извеждането на полезен товар в орбита да е значително по-евтино. Поне първата степен трябва да може да се използва многократно, т.е. да се връща на Земята за повторна употреба. Вторият етап, който е по-евтин, не може да бъде върнат. Първата степен може да бъде разработена на базата на ракетата „Союз“ със съществуващите двигатели, които са „отработени“ още за ракетата N-1 и в конструкторското бюро „Енергомаш“. Дори наличните копия на двигателите за Н-1 (запазени от Кузнецов в нарушение на заповедта за унищожаването им) биха били достатъчни за две-три години“, казва Мишин по онова време.

Мнението му обаче било взето под внимание само отчасти. Вместо да се заемат сериозно с въпроса, само конструкторите на „Буран“ и Държавният научноизследователски и производствен космически център „Хруничев“ успяват да разработят проект за ускорител за многократна употреба. Въпреки това уникалният многофункционален ракетен ускорител, способен да се приземи на летището като обикновен самолет, не е пуснат в експлоатация и в началото на „нулевите години“ Русия остава с цяла купчина обещаващи, но безполезни проекти.

КАКВО Е ОТКРАДНАЛ ИЛОН МЪСК?

Американският милиардер и основател на SpaceX е обвинен в нещо, което в общи линии не е извършил. Мъск е обвинен, че е използвал съветски и руски технологии, до които е имал достъп по време на две пътувания до Русия в началото на 2000 г. – периодът, в който местната космическа индустрия изпитва най-големи трудности.

Не е известно какво точно SpaceX е взела назаем от Русия. Въпреки това, например, аеродинамичните въздушни крила и моделът за кацане, наподобяващ ракета, които SpaceX вероятно е копирала от RKK Energiya, все още се използват от американската компания.

Няма еднозначен отговор на въпроса „защо това работи в САЩ, а не в Русия“. Накратко, една частна космическа компания със стартов капитал се оказа по-мобилна, по-умна и професионална от мудните корпорации (както руски, така и американски), така че зае своето място на пазара, извършвайки значителен брой търговски изстрелвания с ракети Falcon 9. Единственият начин да се докаже самата кражба е да се повдигнат патенти за изобретенията, като се стигне до международни съдилища. Има два изхода от подобни събития – ако изобретението наистина е било откраднато, тогава трябва да сме сигурни, че от всеки долар, спечелен от SpaceX, трябва да отиват при руските притежатели на технологични права. Вторият вариант е да създадете още по-продаваем продукт, който да се продава в цял свят.


Казано направо, Илон Мъск направи това, което трябваше да направят още в СССР – да осигурят ракети носители за многократна употреба, за да спестят пари и да увеличат дела на чуждестранните поръчки. Малко вероятно е ръководителят на SpaceX някога да признае, че именно той е наредил кражбата на някоя съветска или руска технология.

Все още има шанс да се наваксат пропуснатите възможности, а от 2023 г. битката трябва да бъде равностойна.


Работи се по многократно използваема версия на Krylo-SV (същият като „Байкал“, само че на съвременно ниво), както и по две многократно използваеми ракети наведнъж – едната на базата на многократно използваемата първа степен на ракетата „Союз“, а другата – частна, разработена практически от нулата. Дали руските ракети за многократна употреба ще успеят да победят американските и да си върнат пазара на услугите за изстрелване, ще покажат следващите няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
37 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини