fbpx
5.3 C
София

Изкуствен интелект откри осем подозрителни радиосигнала, идващи от Космоса

Най-четени

Група учени от Университета в Торонто, които са сред водещите в търсенето на извънземен живот, са засекли няколко странни радиосигнала, идващи от Космоса, които са озадачили дори тях самите. В интервю за New Atlas, студентът Питър Ма ги описва като „невероятни и подозрителни“. Откритията са направени с помощта на нов вид изкуствен интелект, разработен и обучен от него и колегите му. Скоро след това студентът е изпратил записите на Breakthrough Listen – програма за търсене на интелигентни извънземни форми на комуникации:

„Осем сигнала изглеждаха много подозрителни, но след като погледнахме към източниците с нашите телескопи, не ги засякохме повече. Изминаха около пет или шест години, откакто се сдобихме с данните, но все още не сме засекли сигналите отново. Идентифицирането на радиосигнали от дълбокия Космос, идващи от потенциално разумни форми на живот е изключително трудно и енергоемко.“, споделя още Ма пред изданието.

След обучение на алгоритъма чрез симулирани извънземни сигнали, които биха представлявали интерес за учените, изследователите от Breakthrough Listen са подали на изкуствения интелект предварително проучен набор от реални данни от 3 милиона радиосигнала, засечени през годините. След като машината е установила прилики със симулираните сигнали и е отбелязала тези, които биха представлявали интерес, е дошъл ред на учените да прегледат списъка самостоятелно.

Задачата не е била никак лесна, тъй като говорим за 20 515 сигнала. След като са били изследвани обстойно миналия месец, техният брой е бил сведен до осем, с честота от едва няколко Hz, които наистина са смаяли учените. Те изглежда са дошли от посоката на пет звезди, чиято позиция е описана с висока прецизност в т. нар. звезден каталог на Хипарх. Най-близката от тях е на разстояние от 30 светлинни години, а най-далечната – на 90 светлинни години. Изследователите не са ги забелязали при предишни анализи на данните, които са направени без помощта на изкуствения интелект. Според тях извънземен радиосигнал, идващ от разумна форма на живот, би звучал по подобен начин.

Даниел Прайс, астроном от Breakthrough Listen, признава, че е по-вероятно тези осем подозрителни сигнала да са „редки случаи на радиосмущения“, отколкото легитимни признаци на извънземен живот:

„Ако астрономите успеят да открият радиосигнали, които не биха могли да бъдат обяснени просто като аномалия, то тогава ще можем силно да предположим, че хората не са единственият вид във Вселената, който е създал собствени технологии. Това би било едно от най-великите открития, които можете да си представите и което ще преобърне разбирането ни за Космоса.“, заявява Прайс.

Въпреки това, той смята, че сигналите си струват да бъдат проучени, тъй като, ако не друго, то поне ще помогнат на изследователите за по-лесното им разпознаване и установяване на източника на излъчване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини