fbpx
7.9 C
София

Изминаха 50 години, откакто тази снимка показа Земята в целия ѝ блясък

Най-четени

Емблематичната снимка „Синьото топче“ (The Blue Marble) отбеляза 50-тата си годишнина на 7 декември. Екипажът на „Аполо 17“ от последната мисия до Луната засне снимка на Земята, която тогава промени завинаги представата на хората за нашата планета.

Снимката е заснета с кинокамерата Hasselblad. Всъщност това е първата снимка, която показва цялата Земя и се смята за най-възпроизвежданото изображение. Преди нейната поява представата на човечеството бе много фрагментирана.

Докато екипажът на „Аполо 17“ е на път към Луната, един от астронавтите прави тази снимка на 29 хиляди километра от Земята. Много бързо изображението се превърна в олицетворение на хармония и единство.

Предишните мисии на „Аполо“ са заснемали частични снимки на Земята. А в  „Синьото топче“ Земята е в центъра на кадъра. Възможно е ясно да се видят континентите Африка и Антарктида.

Нарушаване на практиките за картографиране

Според географа Денис Косгроув, „Синьото топче“ е нарушило западните установени практики за картографиране. Премахването на паралелите и меридианите, с които хората са свикнали, заличава и дългогодишните практики за създаване на географска карта.

Още от Просвещението географските карти подчертават превъзходството на човека над Земята, а „Синьото топче“ преобърна тези представи. От снимката на хората им става ясно колко малки са всъщност и разбират, че трябва да пазят дома си.

В книгата си Earthrise Робърт Пул пише: „Въпреки че никой не намери думите, за да го каже по онова време, „Синьото топче“ беше фотографски апел за глобална справедливост“.

Наследниците на „Синьото топче“

А когато споменаваме „Синьото топче“, няма как да не обърнем внимание днешната климатична криза. Тази снимка много бързо се превърна в символ на екологичното движение и беше лого за куп активистки групи, които апелират за опазване на планетата в дни като Деня на Земята.

Снимката се появи и на корицата на книгата „Гея“ (1979) от Джеймс Левлок, върху пощенски марки и като част от документалния филм „Неудобната истина“.

Още през 90-те години на миналия век НАСА създава дигитално изображение на цялата Земя, озаглавена „Синьото топче: следващо поколение“ в чест на мисията „Аполо 17“. Оттогава неведнъж различни изображения са съставени с помощта на технологии или изкуствен интелект.

Но „Синьото топче“ остава последната пълна снимка на Земята, която е направена от човек и е проявена в тъмна стая.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини