Изследователи откриха най-старата наблюдавана галактика

1
844
Изображение на галактиката GN-z11, насложено върху изображение от изследването COODS-North. Според изследователите тя е най-отдалечената галактика, наблюдавана някога. Източник: NASA, ESA, P. Oesch (Yale University), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale University), and G. Illingworth (University of California, Santa Cruz)

Галактика със скромното име GN-z11 изглежда е най-отдалечената и най-старата галактика, открита някога. Изследователски екип, начело с Нобунари Кашикава, професор в катедрата по Астрономия в Университета в Токио, се зае с откриване на най-отдалечената наблюдаема галактика във Вселената, за да научи повече за това как и кога се е образувала.

„От досегашни проучвания изглежда, че галактиката GN-z11 е най-отдалечената галактика от Земята – на разстояние 13,4 милиарда светлинни години или 134 нонилиона километра (числото 134, последвано от 30 нули)“, сподели Кашикава в изявление. „Но измерването и проверката на подобно разстояние не е лесна задача.“

На видеото (долу) можете да видите местоположението на галактиката GN-z11. Тя се намира в съзвездието Голяма мечка на разстояние 13,4 милиарда светлинни години, което означава, че е възникнала едва 400 милиона години след Големия взрив. 

За да определи колко далеч е GN-z11 от Земята, екипът на Кашикава изучава червеното отместване на галактиката – доколко нейната светлина се е „разтеглила“ или се е отместила към червения край на спектъра на светлината. Като цяло, колкото по-далеч е космическият обект от нас на Земята, толкова по-червена ще бъде неговата светлина.

Едва 400 милиона години след Големия взрив

Освен това екипът разглежда емисионните линии на GN-z11 – наблюдаеми индикатори за химическите елементи, излъчени от даден космически обект. Чрез внимателно проучване на тези данни екипът успява да разбере какво разстояние трябва да е изминала светлината, идваща от GN-z11, за да стигне до нас.

„Ние разгледахме ултравиолетовата светлина, тъй като това е областта на електромагнитния спектър, в която очаквахме да намерим червеното отместване на химическите индикатори“, сподели Кашикава. „Космическият телескоп Hubble Space Telescope откри няколко индикатора за химически елементи в спектъра на GN-z11.“

С помощта на мощния космически телескоп Hubble, международен екип от астрономи разби всичко рекорди за космическото разстояние, като измери най-отдалечената галактика, наблюдавана някога във Вселената. Тази изненадващо ярка галактика, наречена GN-z11, се вижда такава, каквато е била преди 13,4 милиарда години – само 400 милиона години след Големия взрив. Източник: NASA, ESA, P. Oesch and B. Robertson (University of California, Santa Cruz), and A. Feild (STScI)

„Обаче дори Hubble не може да изследва ултравиолетовите емисионни линии до степента, от която се нуждаем. Затова се обърнахме към по-модерен наземен спектрограф (инструмент за анализ на емисионни линии), наречен MOSFIRE, който е монтиран на телескопа Keck I в Хавай.“

Използвайки MOSFIRE, екипът успява да наблюдава и изследва подробно емисионните линии, идващи от галактиката. Ако други наблюдения потвърдят новите открития, GN-z11 официално ще бъде обявена за най-отдалечената галактика, наблюдавана някога.

Изследването, публикувано на 14 декември 2020 г., можете да намерите тук

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари