Изследователи откриха най-стария обект в Млечния път

1
773
Източник: Pixabay

Ново изследване откри обект в нашата галактика, който е на цели 13,6 милиарда години. Това го превръща в най-стария наблюдаван обект в Млечния път.

Старши научен сътрудник Маргарита Шарина от Специалната астрофизическа обсерватория и доцент Владислав Шимански от Федералния университет в Казан изследваха кълбовидния звезден куп NGC 6652.4.05957 в съзвездието Стрелец и откриха, че възрастта му е близо 13,6 милиарда години. За съпоставка, установено е, че възрастта на Вселената е 13, 772 милиарда години. Изследването е проведено чрез спектрален анализ на звездния куп, проведен от обсерваторията „Серо Тололо“ в Чили.

Кълбовидните купове са предимно разположени на десетки и стотици хиляди светлинни години от Земята и поради това можем да изучаваме само най-ярките звезди в тях. Поради това преди няколко години Маргарита Шарина предлага идеята да се изследват спектрите на целите звездни купове, а не на отделни звезди. С помощта на доцент Владислав Шимански, тя разработва специален софтуерен пакет за създаване на модели на такива звездни спектри, който се нарича Спектър. С негова помощ по време на съвместна работа двамата изследователи успяват да определят основните характеристики на почти 40 кълбовидни звездни купа.

Изображение на кълбовидния звезден куп NGC 6652.4.05957. Кълбовидните купове (Globular Clusters – GCs) са кълба от гъсто разположени звезди. Астрономите ги възприемат като естествени „лаборатории“, тъй като те позволяват да се проучи еволюцията на звездите и галактиките. Кълбовидните звездни купове са сравнително редки – в Млечния път досега са открити малко над 200 такива. Източник: Hubble Legacy Archive

В новото проучване изследователите анализират спектъра на NGC 6652.4.05957, разположен на 32 600 светлинни години от Земята, и така установяват, че общото съдържание на тежки елементи в звездния куп е необичайно високо. Освен това те наблюдават аномалии и в съотношението на няколко други елемента – въглерод, азот, натрий, магнезий и калций.

Необичайно висока металичност

„Дълго време се смяташе, че колкото по-млад е един галактичен обект, толкова по-висока е неговата металичност. Към края на XX в. астрономите започнаха да се отдалечават от тази гледна точка“, споделя Шишмански. „NGC 6652.4.05957 е доста стар кълбовиден куп – възрастта му е около 13,6 милиарда години. В същото време металичността му е доста висока. Причината за това най-вероятно се крие в неговата необичайна динамика – веществото, което е образувала звездния куп, е преминавало многократно през галактичния диск и е натрупало синтезираните там тежки елементи.“

Изучаването на кълбовидните звездни купове, които съдържат до милион звезди, може да помогне в изследването на ранните етапи на Вселената.

Повече информация за кълбовидния звезден куп NGC 6652.4.05957 можете да намерите тук, а интерактивни изображения на обекта, можете да откриете тук.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари