Индия постави световен рекорд, изстрелвайки едновременно 104 сателита

0
65

Организацията за космически изследвания на Индия има много поводи за празник – по-точно, 104 такива повода. Точно толкова е броят на сателитите, които ракетата Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) изведе в орбита и с това се поставя рекорд за най-голям брой сателити в една мисии.

Преди тази операция, ракетата PSLV бе извела общо 122 сателита в орбита за период от 23 години. Най-голямата еднократна бройка бе 22 сателита през юни 2016 г.

Ракетата носител за полярни сателити беше успешно изстреляна от космодрум на южния остров Шрихарикота в 9:28 ч. местно време. Тя се движеше със скорост 27 000 км/ч. 30 минути след изстрелването сателитите бяха пуснати в орбита.

88 от сателитите са на американската компания Planet, а тяхната задача е да правят снимки на Земята във висока резолюция. Други са от Cartosat-2 серията на Индия.

Рекордът е поредно доказателство, че Индия вече е важен играч на космическия пазар, коментират експерти. Досегашният рекорд бе на руската Роскосмос, чиято ракета „Днепър“ изведе 37 сателита през юни 2014 г.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за