fbpx
-4.2 C
София

„Какво ще стане ако го пратим в космоса?“ – новото решение за проблемите на Земята

Най-четени

В повечето фантастични филми отговорът на всеки проблем обикновено се върти около Луната или минаване през черна дупка. Но тук, на Земята, трябва да се намерят по-изобретателни решения, като например да изстреляме всичко в космоса.

„Какво ще стане ако го пратим в космоса?“ – В последно време май, това е един от първите въпроси, които се задават, когато има нещо за разрешаване. Проблеми с комуникацията?- Поставете ги в космоса. Проблеми с пренаселеността?- Да се засели Луната. Твърде много боклук? – Изстреляйте го към Слънцето.

В бъдеще, когато пътуването в космоса бъде нещо нормално, няма да е изненадващо, ако мъж, който се разделя с приятелката си каже: „Какво ще кажеш да опитаме да спасим връзката си при нулева гравитация? Там може да  оправим нещата по между ни.“

Спасение в Космоса

Може да изглежда малко преувеличено, но примерите за такова спасение в Космоса постоянно се увеличават. Европейската комисия иска да постави центрове за данни в орбита, където няма да могат да се чува шума от тях, а шансовете за директен шпионаж ще намалеят драстично. Руски учени обмислят използването на съзвездие от сателити, за да предават гигантски пикселни изображения към по-слаби консуматори на земята.

За какво ли не е бил изследван космосът – за петрол, за места където да се екстрадират хора, за да се направи енергията по-устойчива, за да бъде околната среда по-чиста и още други подобни неща, от които хората се интересуват.

Може би най-забавният пример в тази посока е налудничевата идея да се изстреля боклука към Слънцето, където съседите не могат да се оплачат от миризмата. На пръв поглед изглежда напълно логично. Слънцето е просто един гигантски инсинератор в космоса, защо да не се опакова малко боклук в ракета и да се изпраща там в дните за събиране на боклук?

Страхотно, обаче хората са изчислили, че цялото това начинание ще излезне твърде скъпо. Всяка една ракета струва около 200 милиона долара и  изстрелването на хиляди килограми боклук по този начин не е най-ефективното решение да се отървем от излишната пластмаса и другите отпадъци.

И все пак независимо от всичко, основната причина  за изстрелването на ракетите (освен изучаване и изследване) е да отведе хората от Земята в космоса. Може да се погледне на Земята като на парти, което вече не е забавно, а преселването някъде в космоса би решило всичките проблеми, с които се опитват да се справят хората на Земята в днешно време.

Това е все едно дете, опитващо се да почисти стаята си преди майка му да влезне там и да хвърля всичко под леглото, в келера или през прозореца. Ето това се опитват да направят хората с космоса.

Но дори и в десетките епизода на Стар Трек, всяка седмица изкачат нови проблеми за решаване и нови противници, с които трябва де борят. Дори да се оставят проблемите на Земята, те ще ни застигнат и в космоса.

Без решения долу на Земята

Разбира се космосът може да реши много от проблемите тук долу и затова астронавтите не са се отказали да правят експерименти и да търсят отговори там горе.

Но да се разчита на решение в космоса е индикация за изчерпване на идеите за решение на Земята. Космосът определено има своето място и човек има желанието да че качи там горе и да покрие Земята с палеца си. Но когато има проблем е по-добре да се изследва всяка възможност за решение тук на Земята, където може да се диша без скафандър  и по всяко време да се излезне навън.

Защото голямата тъмна празнота там горе няма да реши съществените проблеми на човека, и ако се разчита твърде много на космоса, това което не функционира на Земята, няма да работи и там горе.

Тогава на къде? Вероятно в друго измерение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини