Космически филми, които не са за изпускане (част 2)

17
5781
Филм: Cargo

10Pitch Black (2000)

Филм: Pitch Black

Когато корабът Хънтър-Грацнер е ударен от метеорен дъжд, той каца на отдалечена планета. Целият екипаж загива, освен 12 души. Оцелелите, начело с пилота Каролин Фрай, се озовават върху гореща и пуста планета, която е постоянно огрявана от трите звезди, около които обикаля. Те не само, че трябва да се справят с глада и жаждата, но и с престъпникът, на име Ридик, който е бил превозван в затворническата си килия на кораба. На всеки 22 години обаче трите слънца на планетата се „скриват“ в затъмнение за цял месец и истинските обитатели на планетата се показват – огромни влечуги с кръвожаден апетит. Фрай и екипажът ѝ се опитват да оцелеят в тези страховити условия, придружени от непрогледен мрак.

9Independence Day (1996)

Филм: Independance Day

В началото на месец юли до Земята достига космически сигнал, който вдига на крак цялото човечество – огромен космически кораб се е запътил към Земята. По-малки кораби пък покриват цели отделни градове из цял свят. Изведнъж изумлението се превръща в паника, когато корабите започват да унищожават цели градове. Земята опитва да противодейства, но корабите остават непокътнати при атаките на военните сили. Тогава президентът на Щатите заминава за Зона 51 с цел да се състави план за победа над прошълците. Сега съдбата на Земята е поставена на карта.

8Cargo (2009)

Филм: Cargo

Годината е 2270. Никой не е останал да живее на Земята. Тези, които могат да си го позволят, живеят на планетата Рея, а останалите – в космически станции. Доктор Лаура Портман приема работа на товарния космически кораб Касандра за период от четири години и още толкова наобратно. Нейната цел е да събере пари, за да посети сестра си на Рея. 44 месеца след началото на пътуването на кораба започват да се случват странни неща. Част от екипажа е събуден от криогенния сън, а капитанът е убит. Оказва се, че на кораба има пътник без билет. Каква е тайната на товара, който Касандра транспортира и накъде се е запътил кораба?

7Planet of the Apes (1968)

Филм: Planet of the Apes

Тейлър и още двама астронавти се будят от дълбока хибернация и осъзнават, че корабът им се е разбил. Когато излизат от кораба, те разбират, че са се озовали на планета, където хората са нецивилизовани, а маймуните са се научили на говор и са усвоили технологиите. Тейлър е заловен и отведен в града на маймуните, където му се отнема възможността да говори и той не може да комуникира с маймуните.

6Pandorum (2009)

Филм: Pandorum

Двама от членовете на екипажа на космически кораб се оказват изоставени и привидно сами. За техен ужас обаче те осъзнават, че съвсем не са сами. Двамата астронавти се събуждат в камера за сън на борда на изоставен космически кораб. Цари тъмнина, а те са дезориентирани и не могат да си спомнят нищо. Лека-полека ужасяващите тайни на кораба се разкриват и астронавтите осъзнават, че тяхното оцеляване виси на косъм.

5Passengers (2016)

Филм: Passengers

Планирано е кoсмическият кораб Авалон да изкара 120-годишно пътуване с цел да се колонизира далечна планета. На борда има 5258 души, които прекарват пътуването в камери за сън. Корабът дава неизправност в един момент и един човек се събужда. Той е безпомощно заседнал на кораба, тъй като от пътуването предстоят 90 години, а той няма възможност да заспи отново.

4Е.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Филм: E.T. the Extra-Terrestrial

След като дружелюбно извънземно остава изгубено на Земята с него се сприятелява момче, на име Елиът. Елиът го довежда в дома си и го запознава с брат си и малката си сестра, като го представя с името Герти. Децата решават да пазят съществуването му в тайна. Въпреки това скоро Герти се разболява, при което правителството се намесва и положението както за децата, така и за извънземното, се влошава.

3Prometheus (2012)

Филм: Prometheus

Тръгнал в търсене на произхода на човечеството, екип от изследователи се натъква на странна структура на отдалечена луна. Скоро обаче те осъзнават, че не са сами. Tам екипажът открива напреднала цивилизация на извънземни. Въпреки че целта на мисията е да разкрие тайните на човечеството, екипажът скоро се изправя в битка за оцеляването му.

2Event Horizon (1997)

Филм: Event Horizon

Годината е 2047. Екип от астронавти е изпратен да разследва и спаси изгубения отдавна космически кораб „Event Horizon“ („Хоризонт на събитията“). Корабът е изчезнал мистериозно преди седем години. С неговото завръщане мистерията се задълбочава още повече, тъй като екипажът на „Lewis and Clark“ открива ужасяващата истина зад изчезването му.

1Gattaca (1997)

Филм: Gattaca

В недалечното бъдеще един странник иска да пътува към звездите. Обществото определя Винсънт Фрийман за неподходящ, като се има предвид произхода му. Той е считан за човек от ниската класа, който е подходящ само за обикновените работни длъжности. За да прогресира в живота, той сменя самоличността си на Джаром Морроу – перфектен генетичен екземпляр, който е парализиран в резултат на автомобилна катастрофа. Чрез професионални съвети, той се учи как да измами на ДНК тестовете. Тамън когато успява да се вреди за реална космическа мисия, директорът на програмата е убит и полицията започва разследване, което застрашава неговата тайна.

 

Част 1 можете да намерите ТУК.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
favr
favr

гатака е космически филм, понеже главния герой иска да е космонавт…

Анонимен
Анонимен

Авеню 5 Сезон 1 (2020)

dr.Who s12
dr.Who s12

Двойка се опитва да спаси брака си по време на зомби апокалипсис.

Spaceman
Spaceman

За втори път пропускате Space Cowboys с Клинт Истууд, а някакви филми, в които действието се развива изцяло на Земята са тука…

Йонко - понко
Йонко - понко

Заглавието ,,космически филми“ прави впечатление, но научна фантастика ми се струва по коректно…

Чип за зеле
Чип за зеле

„Космически филми“ – може и да няма такъв жанр, но поне определението е точно. Научната фантастика не винаги е свързана с космоса. „Джурасик парк“ например няма нищо общо с космоса. Мога да дам още много примери. Освен това фантастиката не е само филми. Аз например съм голям почитател на жанра, но винаги съм предпочитал да чета, а не да гледам.

Кольо
Кольо

Космоса сигурно още 20-30 години ще си го гледаме по филмите. А може и повече. Щото науката напредна на теория, ама на практика големите корпорации се стискат да похарчат някакви по-сериозни средства за разработки. Ей го и спейсх и боинг и другите какво правят, едни корабчета малко по-големи от цилиндрична кофа за смет. Горе-долу с такива размери са и пилотираните кораби от последните 50-60 години. Та ще има да гледаме просторните космически кораби от бъдещето, сигурно още поне няколко десетилетия само във филмите.

Гьоргии
Гьоргии

Аватар? Lost in space? Aliens?

Мирослав
Мирослав

Някой може ли да ми каже, къде мога да намеря въпросните филми?
Благодаря предварително!!

Мирослав
Мирослав

Слагате ми минуси, ама никой не казва. Ей много сте човечни и добри!

Иво
Иво

Най-стария и най якия космически филм сте пропуснали да напишете но аз ще го напиша Forbidden Planet 1956

Гьоргии
Гьоргии

Хрониките на Ридик също липсва.

djagi
djagi

Не съм сигурен какво трябва да значи „космически филми“, но ако говорим за фантастика, са пропуснати едни от най-стойностните филми, за сметка на филми с треторазрядни актьори и режисьори, без никакъв сценарий и известни само на тези, дето свалят всяка пумия от маймунда. Все пак, първата класация беше много по-зле. Пропуснати са например филмите от „Междузвездни войни“, което е абсурдно. В първата класация имаше 3 или 4 филма, които си заслужават гледането, ама от 15… Няма смисъл да допълвам този подбор, той не е никакъв и мнението ни с автора за това, какво е качествен филм и кои филми имат… Виж още »

space
space

.2313212

тромбон
тромбон

не успяхте да ме изненадате…… всичките съм гледал

я-я
я-я

отвори imdb.com/list/ls033189386 за хубав списък с над 150 качествени филми от жанра.