„Космическо лате“ или какъв е цветът на Вселената?

0
452
Изследователи определят цвета на Вселаната като комбинират светлина от над 200 000 галактики, разположени в рамките на два милиарда светлинни години от Земята. Оказва се, че той е нюанс на бежовото. Кредит: Karl Glazebrook & Ivan Baldry (JHU)

Какъв цвят е Вселената? По-точно, ако цветовете на цялата видима Вселена се смесят, какъв цвят бихме получили? Този привидно прост въпрос досега не е получил еднозначен отговор, защото е трудно да се направи точно и пълно изследване на цялата светлина във Вселената. Отговарянето на този въпрос се налага при опит да се определи какви звезди най-често се срещат в близките галактики. Отговорът, до който изследователите стигат е цветът, изобразен по-горе, който представлява нюанс на бежовото – на компютърен език: #FFF8E7.

За да определят това, астрономите Карл Грейзбрук и Айвън Болдри от Университета „Джонс Хопкинс“ определят осреднената светлина, излъчена от голям набор от галактики – около 200 000 галактики от изгледването, известно като 2dF (Two-degree-Field Galaxy Redshift Survey). Полученият спектър излъчва във всички дължини на електромагнитния спектър, но композитният цвят е един. Цветът #FFF8E7, известен също като „космическо лате“ (cosmic latte) се състои от 100% червено, 97,3% зелено и 90,6% синьо. Смята се, че сините нюанси в този обобщен цвят са спаднали значително през последните 10 милиарда години. Това доказва, че по-червените звезди стават все по-разпространени във Вселената.

Спектър на Вселената с червено отместване z=0,6. Изобразени са емисионни и абсорбционни линии на различни елементи, които преобладават във Вселената. Автори: Карл Грейзбрук и Айвън Болдри

Намирането на средния цвят на Вселената не е фокусът на изследването. Целта е спектрален анализ на различни галактики, за да се изследват процесите на звездообразуване. Емисиите от разглежданите галактики показват както стари, така и млади звезди и позволяват на Глейзбрук и Болдри да определят възрастта на различните галактики и звездни системи. Това, което проучването разкрива, е, че преобладаващото мнозинство от звезди са се формирали преди около 5 милиарда години. Тъй като в миналото тези звезди са били по-ярки, цветът на Вселената се променя с течение на времето, преминавайки от синьо към червено, тъй като все повече сини звезди еволюират в жълти и в крайна сметка в червени гиганти.

Първоначално обаче, се е смятало, че истинският цвят на Вселената е нещо средно между блед тюркоаз и аквамарин. Това било причинено от грешка в софтуера, който Грейзбрук е използвал, за да преобразува космическия спектър в цвета, който човешкото око би видяло. „Няма грешка в науката, грешката е била във възприятието“, споделя Грейзбрук.

Триизмерно представяне на изследването 2dF. Фигурата разкрива впечатляващи космически структури в близката Вселена. Изпъкват няколко големи звездни клъстера, като Великата стена на Слоун, известна като най-голямата структура във Вселената до откриването на Huge-LQG през януари 2013 г. Автор: Willem Schaap

В скорошно изследване от 2019 г. пък с помощта на художници Айвън Болдри успява да разработи цветно колело, показващо как осредненият цвят на Вселената се променя с времето. Космическият спектър обхваща цвета на Вселената през цялото й съществуване, въртейки се в един непрекъснат цикъл. Той очертава историята на звездната светлина oт възникването на Вселената, през Тъмната епоха и появата на първите звезди, до настоящата ера и стига до далечното бъдеще. Анализът е направен на база данните от изследването 2dF. Пояснение към цветното колело можете да намерите тук.

Цветът носи името си благодарение на състезание за науменуването му. Подадени са изключителни предложения като космическа слонова кост (skyvory), вселенско бежово (univeige) и победителят – космическо лате. Изображение на „космическото лате“ е публикувано днес в рубриката Astronomy Picture of the Day на NASA.

Цялото изследване можете да разгледате тук, а отговори на често задавани въпроси можете да намерите тук.  

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари