Коя е най-голямата открита екзопланета?

5
586
Артистична илюстрация на най-голямата известна екзопланета - HAT-P-67 b. Тя е газов гигант с два пъти по-голям диаметър от този на Юпитер. Планетата орбитира толкова близо до своята звезда, че една година на нея продължава по-малко от пет земни дни. Автор: Kevin Gill

Екзопланетета с най-голям диаметър, открита до момента, се нарича HAT-P-67 b. Тя спада към планетарен тип горещи Юпитери, тоест газови гиганти, по-големи от Юпитер и разположени в голяма близост до звездата си. В галактиката Млечен път такива планети се откриват с голяма честота. Това означава, че отдалечеността на газовите гиганти в Слънчевата система (Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун) до Слънцето е нетипично.

Най-голям диаметър, най-ниска плътност

Диаметърът на HAT-P-67 b е цели 2,08 пъти по-голям от този на Юпитер, който е оценен на 139 820 километра. По маса обаче HAT-P-67 b отстъпва на Юпитер, като масата на екзопланетата е оцененана на едва 60% от тази на великна в Слънчевата система. Това означава, че освен, че HAT-P-67 b е първенец по големина, той е и първенец по малка плътност сред всички открити екзопланети.

Съпоставка между размера на HAT-P-67 b и размерите на всички планети в Слънчевата система. Източник: openexoplanetcatalogue.com

Големият диаметър на HAT-P-67 b най-вероятно е причинен от близостта на планетата до звездата ѝ. Такива газови гиганти получават огромни количества радиация в следствие на тази близост. Подлагането на подобна висока концентрация на рентгенови и ултравиолетови лъчи води до йонизиране на външните атмосферни слоеве на планетата. Това причинява „оголването” ѝ откъм електрони, което пък води до загряване и разширяване на планетата. Нагрятите външни атмосферни слоеве пък започват да се отделят от планетата, създавайти т. нар. екзоатмосфера.

Възможно е всъщност да е по-голяма

Горещата топка от газ HAT-P-67 b е открита през май 2017 г. Поради сравнително скорошното ѝ откриване, все още размерите на йонизираната екзоатмосфера на планетата не са установени. Съдейки по резултатите от изследване на друга планета от тип горещ Юпитер – HD 209458 b (първата екзопланета, открита при пасаж пред звездата ѝ), екзоатмосферата достига до 10 пъти по-голям размер от атмосферата на планетата.

Симулация на пасажа на HD 209458 b пред звездата ѝ. Това е първата екзопланета открита по метода на пазажите. Oсвен това, тя е първата екзопланета, за която е доказано, че има изпаряваща се екзоатмосфера, изобразена в синьо на симулацията. Тази характеристика се предполага и за HAT-P-67 b. Планетата е известна с прозвището Озирис. Тя обикаля около звездата HD 209458 в съзвездието Пегас, на около 159 светлинни години от Слънчевата система. Източник: www2.iap.fr

Звездата, около която HAT-P-67 b орбитира, е в процес на превръщане в червено джудже, тоест е по-ярка, отколкото е била в миналото. Увеличаващата се радиация, излъчвана от нея, причинява по-бърз темп на загряване и разширяване на атмосферата на екзопланетата в бъдеще.

Официалната публикация за откритието на HAT-P-67 b можете да откриете тук.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари