Международната космическа станция ще получи нова тоалетна тази година

4
920
Изображение на дизайна на новата тоалетна система UWMS, която ще бъде изпратена на борда на МКС. Източник: NASA

По-късно през 2020 г. американските астронавти на борда на МКС очакват да получат важна доставка – нова тоалетна система. Официалното наименувание на съоръжението е Универсална система за управление на отпадъците на NASA (NASA’s Universal Waste Management System – UWMS).

Системата е проектирана, за да влезе в употреба при извършване на продължителни пътувания, например до Марс. Нищо не може да накара пътуването да изглежда по-дълго, отколкото е, както водопроводен проблем, поради което инженерите искат да тестват системата в орбита преди да я пуснат на дълго междупланетно пътуване.

По думите на говорителя на NASA изстрелването на UWMS е насрочено за не по-рано от есента на 2020 г., тъй като агенцията все още определя какъв космически кораб ще изнесе в орбита новата водопроводна система.

Астронавтът Серина Ауньон Шанселор извършва поддръжка на настоящата тоалетна система на МКС. Източник: NASA

В дългосрочен план, новата тоалетна е предназначена да подготви инженерите по поддръжката за справяне с някои от предизвикателствата, които експертите предвиждат при бъдещи мисии. Това сподели по време на заседание на Комисията по космически изследвания на 20 май Джим Броян, заместник-мениджър по програмата за контрол на околната среда и технологията за поддържане на живота и здравето на екипажа на NASA.

Риск от замърсяване с микроорганизми

Заседанието се фокусира върху това до каква степен пилотираните мисии до Марс крият риск от пренасяне на живи организми на Червената планета и останалата част от Слънчевата система. Събирането и съхранението на отпадъци може да причини такова кръстосано замърсяване, тъй като човешките отпадъци гъмжат от микроби. Така че бъдещите посетители на Марс няма да могат да подходят като астронавтите от мисиите Apollo до Луната, които просто оставят торби с биологични отпадъци на лунната повърхност.

За мисиите на Марс, които ще наложат много по-дълги полети, обемът е следващо предизвикателство. Броян споделя, че, по настоящи оценки, по време на един полет към Марс ще бъдат генерирани 270 килограма отпадъци, около 75% от които е вода. „Нашите бъдещи цели са да стабилизираме и изсушим метаболитните отпадъци, за да ги превърнем в микробно неактивни, а водата да използваме повторно“, заявява той.

Настоящата тоалетна, използвана от американските астронавти на борда на МКС. Източник: NASA

Тоалетната, използвана понастоящем от американската страна на космическата станция, е проектирана през 90-те години на миналия век. Но системата има своите недостатъци, като например, че използването може да е трудно, особено за жени и е „чувствително към положението на астронавта спрямо седалката“, което понякога води до бъркотия.

Промяна във формата на седалката

NASA се стреми да запази аспектите, които са получили положителни отзиви и да направи някои промени в дизайна, включващи регулиране на формата на седалката и подмяна на апарата, който компресира отпадъците.

Друга промяна имитира една от характеристиките на тоалетната от руската страна на космическата станция, при която, за да се закотви астронавта в условия на микрогравитация, той просто закача пръстите на краката си в приспособени улеи, а не бедрата, какъвто е принципът при американския еквивалент.

UWMS ще остане на космическата станция до края на „живота“ на орбиталната лаборатория. Втора водопроводна система от същия модел ще лети на борда на капсулата Орион от програмата Artemis, която цели да изпрати астронавти в орбита около Луната през 2021 г.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари