fbpx
10 C
София

Мистериозен руски спътник се разпада в околоземната орбита, създавайки „облак“ от отломки

Най-четени

Мистериозен руски спътник се е разпаднал в началото на миналия месец, създавайки „облак“ от отломки, който може да се задържи известно време в околоземната орбита.

Космическият апарат „Космос 2499“ се е разпаднал в нощта на 3 януари, според 18-тия ескадрон за космическа отбрана (18 SDS) на американските космически сили, който следи за обекти, създадени от човека в околоземната орбита.

Събитието e генерирало най-малко 85 различни парчета отломки, които могат да бъдат проследени, съобщи „18 SDS“ чрез Twitter в понеделник. Този „облак“ от космически отломки се намира в орбита на 1169 километра над Земята – толкова високо, че вероятно ще е необходим век или повече, за да може съпротивлението на атмосферата да ги свали на Земята.

От 18-тия ескадрон за космическа отбрана не изказват предположения относно причината за разпадането и това далеч не е единствената загадка около „Космос 2499“.

Спътникът е изведен в околоземна орбита през май 2014 година на върха на руския кораб „Рокот“ заедно с три военни комуникационни спътника „Родник“, според Анатолий Зак от RussianSpaceWeb.com.

„Космос 2499″ не е бил официално включен в списъка за изстрелване. Американските спътникови проследяващи устройства първоначално са го категоризирали като отломка, наречена Обект Е“ пише Зак.

„Към края на октомври 2014 година САЩ официално преквалифицираха „Обект Е“ като полезен товар вместо като отломка и накрая го определиха като Космос 2499″, пише Зак. „Сега американските военни препроверяваха орбиталните параметри на мистериозния спътник по три или четири пъти на ден!“

Анализите на орбиталните елементи показват, че на 9 ноември 2014 година „Космос 2499“ се е доближил само на 0,76 километра от ракерата Бриз-М, според Зак. Космическият апарат скоро се отдръпва, но на 25 ноември прави още по-близко приближаване, като се доближава на 0,53 километра от тялото на ракетата.

Подобни дейности доведоха до спекулации, че „Космос 2499“ и „Космос 2491“, на пръв поглед подобен обект, който бе изстрелян в околоземната орбита през декември 2013 година, са тествали технология, която може да позволи на космическите апарати да преследват и може би дори да „обезвреждат“ други спътници. Всъщност Олег Остапенко, тогавашният ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, разгледа тези слухове на пресконференция през декември 2014 година.

„Според Остапенко спътниците са разработени в сътрудничество между Роскосмос и Руската академия на науките и са използвани за мирни цели, включително за неуточнени изследвания от образователни институции“, пише Зак. „Те изпълниха своята мисия“, каза Остапенко, без да уточнява каква е била тази мисия.“

Въпреки думите на Остапенко, „Космос 2499“ остава активен, с прекъсвания още няколко години. Например спътникът, който според наземните наблюдения е бил широк по-малко от 0,3 метра е извършил някои маневри в началото на 2017 година, според Зак.

Дните на маневриране на „Космос 2499“ вече са приключили, а смъртта му е добавила още отломки към и без това затрупаната околоземна орбита.

По данни на Европейската космическа агенция, около 36 500 парчета космически боклук с широчина най-малко 10 сантиметра се движат около нашата планета. И това са само обектите, които са достатъчно големи, за да бъдат проследени. В околоземната орбита вероятно се намират над 130 милиона обекта с диаметър поне 1 милиметър.

Дори отломките с размер 1 милиметър могат да нанесат щети на сателити и други космически апарати, като се има предвид колко бързо се движат орбиталните обекти. Например, Международната космическа станция, която обикаля на средна височина от около 400 километра, се движи около планетата ни със скорост от 28 000 км/ч.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини