Могат ли вирусите да oцелеят в космоса?

2
838
Източник: PixaBay

Откритият космос често е описван като неприветливо място. Той всъщност представлява вакуум без никакъв кислород. Всичко, което попадне там, е подложено на големи количества космическа радиация и смразяващи температури.

Ние сме големи късметлии на нашата топла и защитена планета. Богатата атмосфера на Земята ни предоставя кислородът, който дишаме, блокира вредните космически и слънчеви лъчения и ни дава подслон от студената космическа бездна. Вирусите и микробите обаче също се възползват от това.

Текущите обстоятелства около COVID-19 повдигат редица интересни въпроси относно това как вирусите и микробите биха се справили в условията на космическия вакуум. Освен това, тъй като ние постоянно изпращаме космически апарати към други светове, не можем да не се запитаме дали е възможно да пренесем земни вируси и микроби на тези светове?

Интензивна стерилизация

Първо важно нещо, което трябва да отбележим, е, че още при производството, всички космически апарати са съхранявани в стерилна среда. Техниците, заети в изграждането на даден космически апарат, имат достъп до него едва след преминаване през камера за стерилизация. Докато работниците сглобяват апарата, те използват кърпички на алкохолна основа, за да стерилизират компонентите един по един.

На изображението се вижда космическият телескоп James Webb, който се очаква да бъде изстрелян на 30 март 2021 г. Около него се виждат техниците на NASA, заети в изграждането на телескопа, екипирани със стерилни предпазни облекла. Източник: NASA/Desiree Stover

След като сглобяването на апарата приключи, той влиза в процес на засилена стерилизация, наречен стерилизация на суха топлина. Интензивността на процеса зависи от чувствителността на сензорите на апарата.

Този процес е точно това, което си представяте – апаратът се вкарва в помещение, в което се подлага на температурна обработка при 120°C за период от 30 часа. Това се прави с цел унищожаване на максимално много спори на бактерии, попаднали върху апарата.

Абсолютна стерилност е невъзможна

В някои случаи се използват и други методи, но без значение как точно се процедира, унищожаването на абсолютно всички микроби е невъзможно. Най-доброто, което можем да направим, е да се опитаме да „изтребим“ колкото се може повече от тези неканени гости.

Що се отнася до вирусите, добрата новина е, че те се нуждаят от приемник, за да оцелеят. Без такъв повечето вируси могат да оцелеят в най-добрия случай само около седмица. В космическото пространство няма приемници, а суровите условия на космическата среда са далеч от “най-добрия случай“.

Следователно смело можем да твърдим, че вирусите не могат да оцелеят в космоса – със сигурност не достатъчно дълго време, за да може космическият апарат да достигне до друг свят.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари