Мъск предложи още един начин за тераформиране на Марс без ядрени взривове

20
3160

Много експерти разкритикуваха плана на Мъск за тераформирането на Марс с помощта на атомни бомби и генералният директор на SpaceX и Tesla предложи по-различен подход. Според тази идея, въглеродният двуокис на Червената планета може да да бъде разтопен с помощта на гигантско огледало, съставено от хиляди сателити.

Мъск се опитва да докаже, че е възможно в рамките на само 100 години Марс поне малко да започне да прилича на Земята. Това би могло да стане чрез загряване полюсите на планетата, с което ще се освободи достатъчно въглероден диоксид, за да се възникне парников ефект на Марс. Когато и повърхността на планетата се нагрее, ще стане възможно разхождането по нея само с кислородна маска, без да е необходим скафандър.

След като наскоро един математик пресметна, че за нагряването на полюсите на Марс ще са необходими милиони ядрени взривове, Мъск коригира първоначалната си идея. В своя Twitter акаунт той предложи да се замислим върху възможността за допълнително нагряване на полюсите чрез хиляди светлоотразяващи сателити-огледала.

Експертите считат, че това предложение е много по-реално от масираните ядрени взривове, още повече, че би могъл да се използва комбиниран метод. Ако през следващите години SpaceX следва набелязания план на развитие, то Мъск ще има солиден опит в управлението на групи от по хиляди малки и големи сателити. Да си припомним, че SpaceX усилено работи върху системата за осигуряване на интернет връзка Starlink, която включва около 12 000 сателита.

Разбира се, използването на хиляди космически огледала за подобна цел не е нова идея, а и Мъск не претендира подобно нещо. Уеб порталът Inverse ни напомня, че идеята за космически огледала първоначално бе представена от писателите фантасти, а след тях и от специалистите на НАСА. Американската космическа агенция през 2006 година пресметна, че е възможно в орбита на Марс да бъде създадено гигантско огледало с диаметър около половин километър, което може да стане с помощта на едва 300 блестящи леки сфери. Пресмятанията показаха, че ако лъчът от тези сателити бъде фокусиран върху участък на Марс с площ 1 квадратен километър, то температурата в този район ще се покачи от -130 градуса по Целзий до +20 градуса.

Планът на Робърт Зубринт (Robert M. Zubrin†) и Кристофър МакКий (Christopher P. McKay) изглежда повече съответства на идеите на Мъск. Те описват конструкцията на 100 км орбитално огледало, съставено от малки и леки сателити със слънчеви платна, които се използват като отражатели.

Според техните пресмятания, общата маса на цялата конструкция ще бъде около 200 000 тонa и тя ще може да управлява мощности от около 27 теравата. Когато въглеродният диоксид се изпари, то това ще създаде на Марс атмосфера с налягане 300-600 милибара. За сравнение налягането на атмосферата на Земята на нивото на морското равнище е около 1000 милибара.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Май Мъск прекалено често гледа в огледалото.

Илън Мъск
Илън Мъск

Никой не може да Ви дате в следващите 100 години това, което аз мога да Ви обещая днес! 🙂 Срещу „скромно“ правителствено финансиране, разбира се. Само няколко десетки милиарда долара, присвоени от вашите данъци…

Марсианец
Марсианец

Мечтателя Мъск в действие.

AxOx
AxOx

Какво е фанатик – човек който не знае или не разбира или пренебрегва фактите, но сляпо вярва. Всеки който е поклонник на Мъск е фанатик, защото вярва на безнесмен (частник), който никога не е правил бизнес с печалба Eл. коли са му на загуба вече толкова години. Космическата програма уж е на печалба, но беше обвинен, че защото имал скрито подпомагане от правителството, поставял прекалено ниски цени – никой не опроверга това, а просто спряха да говорят и се направиха на ни чул, ни видял. Таа всеки който цъка минуси тук при всяко негативно изказване срещу този индивид, и само… Виж още »

RB3301
RB3301

Жалки хора като теб никога няма да разберат великите умове.

AxOx
AxOx

До RB3301 – аман от велики умове. То бяха Сталин, Хитлер, Маркс и Енгелс и прочие… не се прекланям пред никой. ПП – и Тръмп беше велик и му се прекланяха като добър бизнесмен.. ей го на сега тоя велик човек кви мизерии прави. Знаеш ли кой е велик.. Линукс Торвал, защото е дал но хората това което е направил… безплатно. Това е велико. Мъск не е дал нищо безплатно и всичките му проекти са за богатите … ел.коли са скъпи и пре скъпи… космически кораби.. на кой от хората са му притрябвали нови ракети или екскурзия за 24 часа… Виж още »

Ниеми
Ниеми

Линус Торвалдс!
Неграмотен комуняга!

Герган
Герган

Това, че човека има мнение за някой друг, което е различно от твоето не го прави жалък. Мъкс не е велик ум. Реално не е измислил нищо. Всичко, което прави реално е предложено от някой друг преди него. Мъкс е продавач, който кара хората да си развържат кесиите и да дадат пари за неща, които имат много малък или никакъв шанс да са печеливши. Като всеки продавач послъгва – къде малко къде много. Той се появи на сцената, защото в „долината“ имат нужда от такива „проповедници“, а след Стив Джобс те осиротяха. Разбира се има голяма разлика между двамата и… Виж още »

favr
favr

жалките хора причисляват мъск към великите умове…

Мъск
Мъск

Добре. Ще върна парите на НАСА, особено тия на големия данъкоплатец АхОх, за да ги дадат на честните компании Бойнг, Норторп Груман и най-вече на руснаците.
Аре чао. Отивам да продавам огнефъргачки.

Радо
Радо

Толкова много текст си изписал с цел да оплюеш човека колко тъп бил и как правил пари на гърба на данъкоплатеца.
От загубеното време да го прочета , само разбрах , че нямаш пари да си купиш електричките му и зависта при теб е на порядъчно високо ниво!
Всяка жаба (като теб) да си знае гьола!

AxOx
AxOx

До Радо – „Толкова много текст си изписал с цел да оплюеш човека колко тъп бил“ – извинявай, но къде точно видя как бил тъп?!!? Написaл съм, че щеше да е страхотен политик. Ако съм „оплюл“ някой, сигурно е точно човек кaто теб, който ме обижда с думата „жаба“ защото имам друго мнение. Освен да кажеш как Мъск е велик, а аз съм „жаба“ … ти нещо каза ли изобщо?! Цялата статия е точно за такива като теб, който не дава да се споменат дори фактите … Мъск харчи с пъти повече отколкото печели, а никой досега не е написал… Виж още »

мда
мда

За съжаление на този свят има много малко хора които дърпат напред като МЪСК и твърде много хора които дърпат назад – като повечето писали коментари по долу. Огромния проблем е че Българите сме нация дърпаща назад и резултата е очевиден. Намираме се в тотални ла##на. Добре че не са всички хора като писачите по долу , че още щяхме не в средновековието ами направо в каменната ера да сме ..

Радо
Радо

мда – Във всички нации по света съществува тази глупост , като нямаш или не можеш да си позволиш нещо – да го отхвърляш или отричаш. Просто в БГ е доста по развито поради реално много много по-ниските доходи на нацията спрямо другите държави.

favr
favr

има разлика между това да отхвърляш нещо, понеже не можеш да си го позволиш, и да го отхвъряш. понеже си е откровена глупост, както в случая с мъск и фантазиите му…

Радо
Радо

Така е , идеята за тераформирането на Марс е по скоро мечта отколкото план за бъдещето. Paypal която тои разработи беше продадена за много пари, Тесла която той ръководи струва повече от някой от 100+ годишните германски марки, SpaceX надмина утвърдените имена в космо-индустрията – Това не са мечти а реалности. Кое от тези трите неща е „откровена глупост“ Погледни пак какво съм написал аз – като нямаш пари за 40к+$ електричка и започваш да търсиш недостатъци и да обиждаш производителя й като тъп и т.н. И ти си негативен и отхвърлящ всичко ново което не можеш да си позволиш… Виж още »

favr
favr

пейпал беше продаден за 2 милиарда долара… от тях мъск взима към 160 милиона… знаеш ли защо, защото пейпал е създадена и разработена от 12ина човека, сред които е и мъск… тесла я ръководи след като влиза във вече създадената компания, и след кризата през 2008ма изкупува дяловете на създателите и… и от тогава не е бил на печалба… колкото до спейсх най-голямото му постижение е, че разработи плановете на наса от 70те години на миналия век, за ракети за многократна употреба, всичко друго е рисунки, анимация и неизпълними обещания…той от 10 години праща хора в космоса до края на… Виж още »

fdgfd
fdgfd

Площта на кръг с диаметър 1 км е грубо 0.78 квадратни километра. Много ми е интересено да разбера как огледало с такива размери „ще фокусира“ лъч върху площ 1 квадратен километър? Това разбира се е най-малкият проблем на статията, а и на идеята, която просто е абсурдна. Ще са необходими много огледала с радиус стотици километри, които трябва да се поддържат чисти завъртени в правилната посока. Дискът на планетата Марс и в момента получава огромно количество слънчева светлина. С колко трябва да се увеличи тя, за да предизвика осезаемо затопляне? Именно!

дабе
дабе

Първо да задвижи ядрото за да се генерира магнитно поле, атмосферата му е най-малкия проблем.

Мангалата
Мангалата

По принцип съм фен на Теслите, обаче тоя клоун все по-вече ме разочарова. Марс и преди е имал атмосфера, но тя е отвяна от слънчевия вятър, понеже Марс няма магнитно поле който да го отклони. Кое ще спре новата атмосфера да бъде отново отвяна в космоса. Отделно хубаво ще се разхождаш само с кислородна маска, но какво правиш с токсичната почва, какво правиш с високата радиация от космични лъчи които отново ги има заради липсата на магнитно поле. Изобщо тоя е пълен фантазьор. Вместо да гледа как да намали населенито на земята ( и по-точно 3-тия свят ), той тръгнал… Виж още »