fbpx
1.4 C
София

Най-големият радиотелескоп в южното полукълбо се присъединява към търсенето на извънземни сигнали

Най-четени

Breakthrough Listen – инициативата за намиране на признаци на интелигентен живот във Вселената – обяви на конференция, организирана от Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO), началото на наблюдения с помощта на мощен нов инструмент, разположен на радиотелескопа MeerKAT в отдалечения регион Кару в Южна Африка.

Новото търсене на техносигнатури – индикатори за технология, разработена от извънземен разум – разширява броя на търсените цели с фактор 1000.

Астрономите и инженерите от екипа на Breakthrough Listen прекараха последните три години в разработване и инсталиране на най-мощната цифрова апаратура, използвана някога в търсенето на техносигнатури, и интегриране на оборудването със системите за контрол и наблюдение MeerKAT в сътрудничество с инженерите на SARAO. Новият хардуер допълва текущите търсения на Listen с помощта на телескопа Green Bank в САЩ, телескопа Parkes в Австралия и други телескопи по света. Но докато програмите на Listen в Green Bank и Parkes включват преместване на тези 1000 тона, както и антени, за да се насочат към цели в цялото небе, програмата на MeerKAT няма да движи механично антените.

„MeerKAT се състои от 64 чинии, които могат да видят област от небето 50 пъти по-голяма, отколкото Green Bank може да види наведнъж. Такова голямо зрително поле обикновено съдържа много звезди, които са интересни техносигнатурни цели. Нашият нов суперкомпютър ни позволява да комбинираме сигнали от 64-те чинии, за да получим сканирания с висока разделителна способност на тези цели с отлична чувствителност, всичко това без да се отразява на изследванията на други астрономи, които използват масива.“

обясни главният изследовател на Breakthrough Listen д-р Андрю Сиймън.

Работейки в този „паразитен“ режим, Breakthrough Listen получава достъп до един от най-способните и чувствителни радиотелескопи в света почти 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Възможността за сканиране на 64 цели наведнъж в рамките на основното зрително поле също подобрява способността на Listen да отхвърля смущаващи сигнали от човешка технология като сателити в околоземна орбита. Екипът на Listen трябваше да разработи сложен софтуер за насочване и планиране, за да гарантира, че целите на проучването могат да бъдат постигнати в желаната времева рамка. Те също така са разработили тръбопровод за автоматизирана обработка на данни, който сканира данните в почти реално време, за да търси интересни сигнали.

Breakthrough Listen също работи със SARAO за разработване на изследователски възможности за астрономи и експерти по обработка на данни в Африка по тази авангардна програма. Търсенето на живот във Вселената се превърна в основна фокусна област за международни изследвания.

„Много съм развълнуван, че мога да проведа търсене на техносигнатури, използвайки един от най-чувствителните телескопи в света. Ще ни отнеме само две години, за да претърсим над 1 милион близки звезди. MeerKAT ще ни предостави способността да открием предавател, подобен на най-ярките радиофарове на Земята, на разстояние от 250 светлинни години в нашия рутинен режим на наблюдение.“

отбеляза д-р Чери Нг, учен по проекта на Breakthrough Listen за MeerKAT.

Д-р Фернандо Камило, главен учен за SARAO обсерваторията, която изгради и управлява MeerKAT, също е развълнуван от новото търсене.

„MeerKAT има забележителна комбинация от чувствителност и скорост на изследване, което го прави чудесен. Телескопът е планиран и разработен тук, в Южна Африка, и е много вълнуващо, че младите южноафриканци ще имат шанса да участват в челните редици на търсенето на живот отвъд Земята.“

каза той.

„Една от първите цели, които ще наблюдаваме, е нашата най-близка съседна звезда, Проксима Кентавър, която изглежда съдържа две малки скалисти планети в обитаемата си зона. Рутинните наблюдения с бекенда Listen на MeerKAT вече са в ход и екипът очаква с нетърпение да сподели първите научни резултати през следващите месеци.“

каза изпълнителният директор на Breakthrough Initiatives, д-р С. Пийт Уордън.

Breakthrough Listen е научна програма, която търси доказателства за технологичен живот във Вселената. Той има за цел да изследва един милион близки звезди, цялата галактическа равнина и 100 близки галактики в широк диапазон от радио и оптични ленти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини