fbpx
-2.1 C
София

Най-красивият образ досега на телескопа Webb на Стълбовете на Сътворението

Най-четени

Едно от най-известните космически изображения на всички времена е на Стълбовете на сътворението от космическия телескоп Хъбъл, първоначално направено през 1995 г. и повторно прегледано през 2014 г. Тази зашеметяваща структура от прах и газ се намира в мъглявината Орел и е забележителна с красотата си в динамичния процес на звездообразуване, протичащ в неговите облаци.

По-рано тази година космическият телескоп „Джеймс Уеб“ направи свои собствени изображения на това природно чудо, заснемайки изображения както в близката инфрачервена, така и в средната инфрачервена дължина на вълната. Сега и двете изображения на Webb са комбинирани в едно, което показва прекрасен нов изглед на известната структура.

Това изображение съчетава данни от близката инфрачервена камера на Webb (NIRCam) и средния инфрачервен инструмент (MIRI). Близкият инфрачервен диапазон показва характеристики като многото звезди на заден план и новообразуващите, които се виждат като оранжеви точки около стълбовете прах, докато средният инфрачервен диапазон показва слоевете прах, които се показват в цветове, вариращи от оранжево до индиго в зависимост от плътността им.

Комбинирането на изображения, направени на различни дължини на вълната като това, позволява да показват детайли, които иначе биха били невидими. В средно инфрачервеното изображение на стълбовете на Webb, например, се виждат много малко звезди, докато близкото инфрачервено не може да проникне в дълбоките слоеве прах, за да покаже това.

Прахът на стълбовете ги прави толкова натоварен регион на звездообразуване, тъй като нови звезди се създават, когато прахът се образува във възли, които постепенно привличат повече материал, докато се срутят под собствената си гравитация и станат протозвезди . Все повече и повече материал се вкарва в тези ядра, като става все по-горещ поради триенето, докато в крайна сметка протозвездата достигне достатъчно висока температура в ядрото, за да започне да слива водород в хелий. Излъчваната топлина и светлина се превръща в звезда от главния ред.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини