НАСА откри подозрителни нива на метан на Марс – предполага скорошен извънземен живот

4
2157

Марсоходът на NASA Curiosity е засякъл необичайно високи нива на газ метан на повърхността на Марс. Това показва, че е възможно присъствието на извънземен живот на Червената планета.

Показанията са за 21 части на милиард единици обем (ppbv) метан. Това е най-високата отчетена стойност по време на мисията. 1 ppbv значи, ако вземем една част въздух, в нея ще има една милиардна метан.

Причината за въодушевлението на учените е, че микробният живот на Земята е важен източник на този газ. Това може да е знак, че в последните няколкостотин години на Марс е имало живи микроби.

Слънчевата светлина и химичните реакции разграждат метановите молекули за няколко века. Засеченият метан се е появил сравнително скоро.

Причината за появата му обаче може да бъде не само наличието на извънземна форма на живот

Газът може да се създаде по време на различни геоложки процеси. Кюриосити не разполага с инструменти, които могат да определят категоричния му произход.

„Със сегашните замервания нямаме начин да определим дали източникът на този метан е биологичен или геоложки, дали е модерен или древен.“, казва Paul Mahaffy от центъра на НАСА за космически полети Годард.

Наличието на метан е отчетено много пъти по време на мисията. Фоновите нива на газа се покачват и спадат сезонно, отбелязани са и внезапни пикове. Все още не се знае каква е причината за отклонението от сезонната активност.

Има вероятност това да са древни находища, които сега излизат през пукнатини на повърхността. NASA ще проведе допълнителни експерименти, за да събере повече информация, която учените да анализират преди да потвърдят резултатите.

Ще се направи засечка с наблюденията на ExoMars Trace Gas Orbiter, който обикаля около планетата вече над година, без да отчита наличието на метан.

Наблюденията от повърхността и орбитата ще помогнат на учените да открият източниците на газа и да проучат по-добре цикъла му на живот в атмосферата на Марс.

„Да, повишените нива, които Кюриосити измерва са вълнуващи, възможни индикатори за живот, но е важно да запомним, че това са ранни научни резултати. В интерес на научната почтеност, нашият научен екип ще продължи да анализира информацията преди да направи някакво заключение.“, добавя Thomas Zurbuchen от Дирекция „Научни мисии“ на NASA в Twitter.

Поредната интересна находка, на която Mars Curiosity се натъква по време на работата си. Ако ви е интересно да наблюдавате приключението на марсохода в сравнително реално време, посетете този сайт. На всеки ден-два, понякога и по два пъти на ден, има по една публикация, която обяснява с какво се занимава машината на Марс.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DragonSlayer
DragonSlayer

Наистина интересно! Накара ме да се замисля. Вчера в хладилника случайно попаднах на парче отдавна забравено сирене (добре, не бях аз, жената го намери, но откритието си е все така важно). Та, сега, като прочетох това, се зачудих дали не беше грешка, като го изхвърлихме, а не оповестихме това откритие. Сещате се, нещо от рода на: „Семейство се натъкна на следи от спори с неизяснен произход“ „Домакиня откри подозрителни нива на плесен в хладилника си.“ Споделям го, защото някои от вас са големи циници и не вярват в подобни публикации. Извънземен живот да ви почука на вратата, пак ще кажете,… Виж още »

AxOx
AxOx

Даа, чакаме скоро да открием живот… има няма 1 милиард години.

dsaa
dsaa

Tия стотици, да не се окажат млн/млрд години?

windowsvomit
windowsvomit

марсиянец пръднал и новината готова