fbpx
10.2 C
София

НАСА работи върху хибридната мисия до Титан и още над дузина проекти в космоса

Най-четени

Изследването на космоса е изключително стойностно за човечеството, тъй като то позволява отварянето на нова глава за науката, за която дори не подозираме.

Именно заради това НАСА работи върху нови експериментални проекти за космически технологии с цел проучване, според публикация в блога на космическата агенция. Програмата на НАСА за иновативни усъвършенствани концепции (NIAC) добави общо 14 проекта, които имат нужда от допълнително проучване. Някои от тях дори могат да променят изследванията в космоса завинаги.

НАСА избира 14 нови футуристични космически проекта

Програмата NIAC на НАСА ще предостави на всеки от 14-те изследователски екипа финансиране в размер на 175 хиляди долара.

„[Проучванията ще] помогнат на НАСА да определи дали тези футуристични идеи биха могли да поставят основата за бъдещи изследвания на космоса, където невероятни нови мисии са възможни“, казва Майкъл ЛаПойнте, изпълнителен директор на програмата NIAC в публикацията на НАСА.

Всички избрани екипи ще проведат проучвания във Фаза I, всяко от които ще продължи около девет месеца. Учените ще имат възможност да получат допълнителни средства във Фаза II. Въпреки това, само няколко проекта ще бъдат избрани за проучване във Фаза III, където ще могат да развият своята технология за НАСА. Програмата обикновено обхваща широк спектър от науката за космоса, свързана със Земята.

Сред проектите са хибриден самолет TitanAir и лунен тръбопровод

Един от проектите, които се откроява най-много, е TitanAir на планетарния учен Куин Морли от Planet Enterprises. НАСА вече планира своята мисия Dragonfly да достигне до спътника на Сатурн, Титан, през следващото десетилетие. TitanAir обаче се откроява, тъй като този самолет може да се превърне в плавателен съд. Това ще му позволи да изследва метановите езера на Титан. Най-важното е, че TitanAir може да вземе течни проби от всички водни басейни в Титан, което означава, че ще осигури повече доказателства за това дали има извънземен живот.

Питър Кюръри от Lunar Resources в Хюстън предлага лунен тръбопровод за транспортиране на извлечен кислород от запасите от лед на Луната. Проектът ще бъде използван за предстоящите мисии „Артемис“ на НАСА и е предложен в отговор на текущите планове на космическата агенция да транспортира кислород до Луната.

„Досега транспортирането на кислород до Луната се извършваше чрез бутилиране на кислорода в резервоари за сгъстен газ или втечняване и съхраняване в Дюаров съд. И двата подхода изискват транспортиране на цистерни или съдове на Дюар до различни съоръжения. Процесът на преместване на този кислород консумира много повече енергия и това е най-скъпият начин за транспортиране на кислород до Луната“, казва Кюръри в изявление.

Проектът на Кюръри ще осигури постоянен достъп до кислород за учените на Луната и ще намали драстично разходите за транспорт.

Вижте пълния списък на избраните проекти в изявлението на НАСА тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини