fbpx
15.8 C
София

На каква максимална гравитация може да издържи човешкото тяло

Най-четени

Ако имаме амбицията да колонизирзаме нови светове, е ключово да разберем на каква гравитация е устойчиво човешкото тяло. Ако гравитацията е прекалено силна, кръвта в телата ни не би могла да циркулира правилно, костите ни биха били податливи на счупване и дори бихме изпитвали трудност да се отлепим от леглото.

Определянето на максималната гравитация, на която човекото тяло може да издържи, е задължително да бъде направено преди кацането ни на друга планета, особено ако говорим за масивна такава.

Гравитацията на всички планети в Слънчевата система. Източник: Quora

Вследствие на различната гравитация човек би имал различно тегло на различните планети, въпреки че масата му би се запазила. Можете да пресметнете теглото си на различните планети в Слънчевата система тук.

В ново изследване, публикувано в arxiv.org, трима физици твърдят, че максималната гравитация, на която човешкото тяло може да издържи дългосрочно, е четири пъти и половина по-голяма от земната гравитация (g = 9.8 m/s2). И това е валидно в случай, че говорим за много силен човек. Ако става въпрос за средностатистическия човек, гравитацията трябва да бъде по-слаба.

Как е пресметната максималната гравитация

За да определят максималната гравитация, на която сме способни да издържим, Никола Поляк, изследовател от Университета в Загреб, заедно със свои колеги, първо пресмята компресивната сила на човешката кост.

Въз основа на данни за костите на други бозайници, той определя, че човешкият скелет може да издържи 90 пъти по-голяма гравитационна сила от тази на Земята. Това обаче се отнася за човешкото тяло в покой. Когато обаче то започне дейност, която оказва натиск върху костите, като например тичането, подобна чудовищна гравитация би била непосилна. Самото тичане оказва върху костите много по-силен натиск, и поради това в движение, тялото е способно да издържи на 10 пъти по-слаба гравитация. С други думи, теоретичните трактовки сочат, че можем да тичаме на планета с гравитация не по-голяма от 10 пъти тази на Земята преди костите ни да започнат да се напукват.

Планината от „Игра на тронове“

За точно измерване на максималната гравитация, при която можем да направим една стъпка, изследователите вземат за пример Хафтор Бьорнсон, актьор в ролята на Грегор Клеган-Планината, от „Игра на тронове“ и носител на титлата „Стронгмен“ през 2015 г.

На снимката Хафтор Бьорнсон вдига 480 кг. Източник: HafthorBjornsson Youtube

Според Поляк, постижението на Бьорнсон е добър пример, тъй като натоварването на краката и основните мускули в силно гравитационно поле е много подобно на усещането при носене на голяма тежест върху раменете.

Имайки предвид теглото на Бьорнсон и теглото на товара, който той може да повдигне, Поляк изчислява, че Планината би могъл да направи няколко стъпки на екзопланета с гравитационно поле около 4,6 пъти по-голямо от земното.

Ами средностатистическият човек?

Бьорнсон обаче далеч не е средностатистическият човек. Той е висок 205 см. и тежи около 200 килограма.

Поляк и колегите му оценяват, че за обикновения човек е по-реалистично да се стреми към екзопланета с 3 до 4 пъти по-голяма гравитация от тази на Земята.  При това ако успеем да колонизираме такава планета, колонизаторите ще се нуждаят от строги тренировки, за да поддържат мускулната си сила.

Артистична илюстрация на екзопланетата Gliese 876d. Eкзопланетата се намира на около 15 светлинни години от Земята в съзвездието Водолей. Тя е третата открита екзопланета в орбита около звезда от тип червено джудже. Планетата спада към планетарния тип свръхземи, като е изчислено, че повърхностната ѝ гравитация е между 1.9g и 3.3g. Източник: Public domain

Поляк се надява, че резултатите им ще насочат фокуса на космическите изследвания към търсенето на обитаема екзопланета. „Сега знаем, че няма смисъл да се надяваме да заселим планети с високи стойности на g“, споделя той.

Потвърдени екзопланети

Много от скалните екзопланети, които сме открили, спадат към клас свръхземи, тоест са доста по-големи от нашата собствена планета. Трудно е обаче да се каже със сигурност каква е гравитацията на друг свят със сигурност, без сме стъпили там.

Тук можете да следите последните новини относно търсенето на екзопланети.

Понастоящем има 4144 открити потвърдени екзопланети. За над 600 от тях имаме известните радиуси и маси, необходими за определяне на тяхната гравитация. Според изчисленията на Поляк, 422 от тях имат гравитационно поле, равно или по-малко от 3,5 пъти земното.

Що се отнася до Планината – за него има още 35 екзопланети, на които той може да се разходи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини