fbpx
1.8 C
София

На 16 октомври ще бъде сменен екипажът на китайската орбитална станция Тянгун

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В края на вчерашния ден в Китай бе представен екипажът на мисията Шънчжоу-13. Това ще бъде вторият пилотиран полет на изграждащата се в момента китайска орбитална космическа станция. Екипажът, в който участва и една жена, ще остане в орбита за рекордните за тайконавтите шест месеца. Те ще бъдат първите китайци, които ще посрещнат Лунната нова година в космоса. Изстрелването бе обявено за тази събота, 16 октомври.

Екипажът се състои от трима души – двама мъже и една жена – 41-годишната Ванг Япин (Wang Yaping). Тя вече е летяла в космоса и ще стане първата жена на китайската орбитална станция. В рамките на тази мисия тя ще излезе в открития космос и по този начин ще стане първата китайка, извършила подобно действие.

Шънчжоу-13 ще бъде последният за този година полет до китайската орбиталната космическа станция Тянгун. За следващата година са планирани полетите на още два екипажа в рамките на мисиите Шънчжоу-14 и Шънчжоу-15. Ще бъдат добавени допълнителни модули към орбиталната станция и в нея ще могат едновременно да останат 6 души. Освен пилотирани мисии, през 2021-ва година до Тянгун ще бъдат транспортирани двата специализирани научни модула Вентян и Ментян. В орбита ще бъде изведен и космическия телескоп Сюнтан, който ще се обслужва от екипажите на китайската орбитална станция, но няма да е едно цяло с нея.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини