Новооткрита черна дупка предизвиква настоящите научни теории

Надвишавала допустимата маса за нашата галактика в пъти.

3
1116
Новооткрита черна дупка предизвиква настоящите научни теории

Научен екип ръководен от Китай открива черна дупка, която е 65 пъти по-голяма от Слънцето и с почти 3 пъти по-голяма маса от “допустимото” за подобни обекти според настоящите теории.

Изчисленията твърдят, че тежестта на черни дупки със звездна маса, които се формират на базата на опустошително угасване на звезди би трябвало да е не по-голяма от 25 пъти масата на Слънцето. Това, разбира се, изключва супер масивните черни дупки, които се крият в сърцето на галактики, които са много по-мащабни, съдържащи милиони, та дори милиарди пъти от слънчевата маса.

Интересното в този случай е, че тази огромна черна дупка е всъщност относително близо до Земята, което в космическо разстояние би било измеримо с около 13,800 светлинни години от нашата планета; това реално погледнато е само една малка част диаметъра на Млечния път, който се равнява на 200, 000 светлинни години.

От Националната Астрономическа Обсерватория в Китай коментират, че “черни дупки с подобна маса не би трябвало въобще да съществуват в нашата галактика, уповавайки се на съвременните модели за звездна еволюция”.

Нещо повече – учените допълват, че звезди гиганти с химическа композиция подобна на тази на нашата галактика би трябвало да са изхвърлили по-голямата част от своя газ при мощни звездни ветрове, когато наближат края на своя жизнен път. Следователно, те не би трябвало да оставят толкова огромна следа след себе си.

Понастоящем теоритиците са изправени пред презвикателството да обяснят как е възможна подобна формация.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари