Откриха най-близката черна дупка до Земята

0
1029
Артистична илюстрация на орбитите на обектите в тройната система HR 6819. Тя се състои от вътрешна двойна система, съставена от една звезда (с орбита в синьо) и една черна дупка (с орбита в червено), и от трета звезда в по-широка орбита (също в синьо). Обектът с червена орбита е новооткритата черна дупка, която се намира само на 1000 светлинни години от Земята. Източник: L Calçada / ESO

Екип от астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) и от други институти откриха черна дупка, разположена само на 1000 светлинни години от Земята. Тя е по-близо до Слънчевата система от всяка друга, открита до момента, и е част от тройна система, която може да бъде видяна дори с невъоръжено око. 

Изследователите откриха „невидимия“ обект чрез проследяване на траекториите на двете звезди – „придружители“ на черната дупка. Откритието е направено чрез наблюдения с 2,2-метровия телескоп MPG/ESO в обсерваторията „La Silla“ в Чили. Според откривателите, предстои още много такива черни дупки да бъдат наблюдавани в бъдеще.

Анимацията горе изобразява орбитите на двете звезди (в синьо) и черната дупка (в червено), съставящи системата HR 6819. Чрез определяне на характеристиките на траекторията на „вътрешната“ звезда, изследователите определят масата на черната дупка. Източник: ESO

Може да се види с невъоръжено око

„Бяхме много изненадани, когато осъзнахме, че това е първaта звездна система, съдържаща черна дупка, която може да се види с невъоръжено око“, споделя Петр Хадрава, изследовател от Академията на науките в Прага и съавтор на изследването. Звездната система е разположена в южното съзвездие Телескоп и е толкова близо до Земята, че може да се наблюдава от Южното полукълбо дори без бинокъл или телескоп, ако нощта е достатъчно ясна и тъмна.

„Звездната система съдържа най-близката черна дупка до Земята, открита досега“, споделя в изявление Томас Ривиниус, изследовател от ESO и ръководител на изследването, публикувано днес в Astronomy and Astrophysics.

Видеоклипът горе показва увеличение на регион от небето в съзвездието Телескоп, в който се намира звездната система HR 6819 – тройна система с две звезди, видими с просто око и черна дупка (най-близката до Земята, открита до момента). Повече информация и опции за изтегляне тук. Източник: ESO/L. Calçada, Digitized Sky Survey 2, N. Risinger (skysurvey.org). Music: Astral Electronic

Екипът първоначално наблюдава системата, наречена HR 6819, като част от изследване на двойните звездни системи. Докато анализират резултатите обаче се изумяват, тъй като осъзнават, че в системата има още един незабелязан до момента обект – черна дупка.

Дийтрих Бааде, астроном от ESO и съавтор на изследването споделя в изявление: „Наблюденията, които успяхме да проведем само за 40 дни, трябваше да бъдат разпростряни в рамките на няколко месеца. Това беше възможно само благодарение на иновативната схема за наблюдение на ESO, съгласно която наблюденията се извършват от служители на ESO от името на изследователите, които се нуждаят от тях.“

Черната дупка не взаимодейства с околните обекти

Скритата черна дупка в HR 6819 е една от първите открити черни дупки, които не взаимодействат бурно с околните обекти, и следователно изглежда наистина тъмна. Екипът успява да забележи присъствието ѝ и да изчисли масата ѝ, чрез изучаване на орбитата на вътрешната звезда в системата. „Невидим обект с маса, най-малко четири пъти по-голяма от тази на Слънцето, може да бъде само черна дупка“, заключава Ривиниус.

Обсерваторията „La Silla“ в Чили и телескопът MPG/ESO на преден план. Източник: ESO

Към днешна дата астрономите са открили само няколко десетки черни дупки в нашата Галактика. Почти всички от тях взаимодействат силно с околната среда и вследствие на това взаимодействие излъчват мощни рентгенови лъчи, което прави тяхното присъствие забележимо. Изследователите изчисляват, че в Млечния път би трябвало още много други звезди да са се превърнали в черни дупки в края на живота си. Откриването на „мълчаливата“ невидима черна дупка в HR 6819 дава насоки за това къде би трябвало да можем да открием още скрити черни дупки в Млечния път.

Предстои да открием още много такива обекти

„Би трябвало да съществуват стотици милиони черни дупки, но ние сме открили само малка част от тях. Знаейки какво да търсим ще ни улесни да ги открием“, казва Ривиниус.

Бааде добавя, че намирането на черната дупка в тройната система толкова близо, показва, че виждаме само „върха на вълнуващ айсберг“.

Дори вече се смята, че откритието би могло да хвърли светлина върху друга звездна система. „Разбрахме, че друга система, наречена LB-1, също може да бъде тройна, въпреки че ще се нуждаем от повече наблюдения, за да кажем със сигурност“, споделя Мариан Хайда, докторант в ESO и съавтор на статията.

Артистично изображение на звездната система LB-1, за която до момента се смята, че е двойна система, но характеристиките на обектите не са изяснени. Източник: Jingchuan YU/Beijing Planetarium/2019

„LB-1 е малко по-далеч от Земята, но все пак е сравнително близо в астрономически мащаб, което означава, че вероятно съществуват много повече такива системи. Като ги открием и изучим, ще можем да разберем много за образуването и еволюцията на онези редки звезди, които започват живота си с повече от осем пъти по-голяма маса от тази на Слънцето и го завършват в мощна експлозия на свръхнова, която оставя след себе си черна дупка. “

Откритията на тези тройни системи с вътрешна двойка и далечна звезда също биха могли да предоставят улики за бурните космически сливания, които освобождават гравитационни вълни, достатъчно мощни, за да бъдат засечени от Земята. Някои астрономи смятат, че сливанията могат да се случат в системи с конфигурации, подобни на тази на HR 6819 или LB-1, но където вътрешната двойка е съставена от две черни дупки или черна дупка и неутронна звезда.

Официалната публикация можете да намерите тук.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари