От NASA са притеснени за разпространението на COVID-19 на Международната космическа станция

0
822
Източник: PixaBay

Новият коронавирус създава проблеми във всички аспекти от човешката дейност на Земята. Притесненията вече се простират дори отвъд пределите на планетата – от NASA са притеснени, че вирусът може да бъде катастрофален при евентуалното му пренасяне на Международната космическа станция (International Space Station – ISS).

Oт NASA преразглеждат обичайните предпазни мерки при изстрелване на космически апарати, с оглед ограничаване на разпространението на новия вирус SARS-CoV-2. За тях е ключово вирусът да не достигне околоземна орбита.

Астронавтите от NASA вече преминават през процедура, известна като „стабилизиране на здравето“ (“health stabilization”). Тя представлява двуседмична карантина, която има за цел да подсигури, че астронавтите няма да вземат вируса със себе си на борда на станцията.

Meждународна космическа станция (ISS). Източник: PixaBay

Тази мярка е поставена с цел гарантиране на сигурността на астронавтите. Те са в особен риск, тъй като щом стъпят на борда на ISS, имунната им система започва да отслабва в следствие на микрогравитацията. Това означава, че разпространението на вируса на станцията би било потенциално животозастрашаващо.

Роскосмос

Междувременно, от SpaceNews докладват, че в Русия дори се обмисля да се удължи периода на карантина. Въпреки това изстрелването на апарат до ISS, планирано за 9 април, все още предстои да се случи. В полета ще участват американския астронавт Крис Касиди и руският космонавт Анатоли Иванишин.

„Очакваме те да вземат допълнителни мерки, за да „затегнат“ карантината“, споделя в интервю със SpaceNews Кърк Ширман, ръководител на проекта ISS. “Имаме готовност да осигурим нужните условия за по-строга карантина.“

Космическият център във Френска Гвиана. Космодрумът е действащ от 1968 г. Той се намира на особено подходящо място, тъй като е в близост до екватора и също така най-добрата траектория на изстреляните ракети от него минава над вода, а не над суша. Източник: S. Corvaja / ESA

В Руската космическа агенция Роскосмос вече се усети избухването на епидемията от новия коронавирус. Поради решение на френското правителство за опазване на здравето на служителите и местните жители, агенцията заяви, че трябва да се отменят изстрелванията от Космическия център във Френска Гвиана.

Засега oт NASA следват протоколите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) за борба с огнището на коронавирус.

“Te включват почистване на повърхности, социално дистанциране, наблягане на хигиената на ръцете, насърчаване на членовете на екипа на NASA, които са болни, да си останат у дома и ограничаване на контакта с членовете на екипажа“, заявява пред Space.com Бранди Дийн от Службата за връзки с обществеността на NASA.

Промените идват, след като служител в изследователския център Еймс на NASA в Силициевата долина дава положителен резултат за COVID-19 миналата седмица. Toва накара центъра да наложи мярка за дистанционна работа.

Актуалните данни за разпространението на COVID-19 можете да следите тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари