5.7 C
София

Пазарната капитализация на SpaceX надхвърли $100 милиарда

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Агенция Bloomberg съобщи, че пазарната капитализация на космическата компания на Илън Мъск SpaceX превиши $100 милиарда. Това се дължи преди всичко на вторичната продажба на акции.

Според тази информация, SpaceX е сключила е постигнала договорни споразумения с нови действащи инвеститори за продажбата на ценни книжа при цена $560 за една акция. Това е с цели 33% повече от цената на ценните книжа на компанията от месец февруари тази година, когато при поредния кръг от финансиране те се продаваха при цена $420 за акция, а тогава пазарната цена на SpaceX беше $74 милиарда.

Това означава, че на космическата компания на Илън Мъск бяха необходими само осем месеца, за да увеличи своята пазарна капитализация с малко над една трета. По този начин SpaceX е втората по големина на пазарната капитализация частна компания в света, като отстъпва единствено на онлайн услугата за кратки видеа TikTok на китайската компания ByteDance.

Едновременно с това SpaceX изпревари по пазарна капитализация американската Lockheed Martin Corp с пазарна оценка $97 милиарда, която е най-голямата в света военнопромишлена корпорация. Агенция Bloomberg допълва, че новите инвеститори на SpaceX са Sequoia Capital, T. Rowe Price Group Inc., Ontario Teachers’ Pension Plan, Alphabet Inc и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини