fbpx
-1.2 C
София

Ракета на SpaceX се разби в морето, след като пропусна площадката за кацане

Най-четени

SpaceX загуби една от ракетите си, след като централният бустър на Falcon 9 пропусна плаващата площадка за кацане. Ракетата за многократна употреба успешно вдигна поредната група Starlink сателити, но се разби в морето. Не е ясно дали ще може да се използва повече.

Това е първият път от 2016-та година, при който Falcon 9 ракета не успява да се приземи на платформата си. Компанията не губи ракета за първи път, но доста често е нарочно.

Първото успешно кацане се случи през април, 2016, след поредица от неуспешни опити. Това сложи край на шеговито наричаното от инженерите „бързо непланирано разглобяване“.

„Очевидно не успяхме да извършим приземяването този път.“, казва един от инженерите на компанията, Lauren Lyons.

Все пак, пускането на 60-те сателите отбеляза 80-я успешен полет на Falcon 9 ракетите.

Не става ясно какво е причинило катастрофата в понеделник. Видео от мисията, публикувано от SpaceX, показва как ракетата се разминава с платформата. Пуснете го на 35-та минута.

Сателитите Starlink на компанията се пускат с цел предоставяне на Интернет покритие по целия свят

Около проекта има доста въпросителни. Астрономи недоволстват, че безконтролното изстрелване на хиляди сателити може да попречи на работата им по наблюдението на нощното небе. Мъск отрича, че проектът му ще навреди.

Според него подобни проекти са нужна стъпка, за да се стигне в един момент до колонизирането на Марс и построяването на база на Луната.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
dzen
dzen
1 година

безкрайно много уважавам Мъкс. обаче, тука ще си позволя да не се съглася напълно с него. преди да колонизираме марс и луната има да се свършат едни досадни, но изключително належащи задачи в космоса. като разчистването на космическия боклук, който се носи в орбита около земята и изграждане на някаква противоастероидна защита, например. даже ми е интересно насищането на околоземното пространство с многобройните сателити на star link няма ли да затрудни орбиталния трафик, който и без това е вече сякаш доста плътен. а като добавим и боклука, който се носи … тез сателити как ще маневрират? ма то пък аз… Виж още »

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  dzen
1 година

Ако космическият боклук е в геосинхронна орбита, той не пречи на никого. Ако не е, значи ще започне да пада към Земята и ще се самоунищожи изгаряйки в атмосферата.

МъдиУотърс
МъдиУотърс
Отговор на  Чип за зеле
1 година

Което чакат и да се случи, просто да горят сами, тес бацилясалите боклуци (части и сателити)…

dzen
dzen
Отговор на  Чип за зеле
1 година

а сценарият на ‘гравитация’ със сандра бълок според теб реалистичен ли е или е pure sci-fi?

U4en
U4en
1 година

сигурно е било нарочно. програмистите мъскари не пропускат.

Пламен
Пламен
1 година

„Видео от мисията, публикувано от SpaceX, показва как ракетата се разминава с платформата. Пуснете го на 35-та минута.“

Това видео е от съвсем друга мисия

Нови ревюта

Подобни новини