fbpx
9.6 C
София

Русия вече няма нито един граждански спътник, който може да снима Земята с висока резолюция

Най-четени

Любопитно съобщение разпространи руската корпорация Роскосмос тази седмица. Специалисти, следящи тема побързаха да го разтълкуват и да установят, че Русия е останала без спътници, които да с имат земята във висока резолюция. Ето какво гласи съобщението на кратко:

„Държавната корпорация „Роскосмос“ продължава оперативното наблюдение на извънредни ситуации не само в Руската федерация, но и по света. По указание на Съвета за сигурност на Руската федерация Роскосмос организира денонощно оперативно наблюдение на опасността от наводнения и пожари, както и на други природни и причинени от човека бедствия.

За тази цел бяха използвани пет руски спътника – Kanopus-V, два Meteor-M, Elektro-L No. 2 и Arktika-M. От 19 до 26 май 2022 г. по искане на руската компания Emercom бяха наблюдавани следните извънредни ситуации.

В полза на Международната харта за космоса и големите бедствия беше извършен мониторинг на наводненията в Южна Африка. Като част от медийното отразяване бяха наблюдавани природните пожари в Иркутска и Омска област, Красноярския край и Република Хакасия, както и хидрологичните условия в Хабаровския край и Република Якутия (Саха).

Руските данни от дистанционното наблюдение в обем от около 6,3 млн. кв. км бяха предоставени на руския ЕМЕРКОМ, на представителите на регионалните власти – също около 6,3 млн. кв. км, а на Международната харта за космоса и големите бедствия – около 9 хил. кв. км.

За приемането и обработката на данните бяха използвани наземни съоръжения за приемане, обработка и съхранение на данни от единната географски разпределена система за дистанционно наблюдение на Земята на Роскосмос. Когато се налагаше да се извърши ретроспективен анализ на възникващи извънредни ситуации и да се моделира развитието на ситуациите, широко се използваха данни от федералния фонд за данни, включително от спътника Resurs-P.

Какво обаче прочитат тук специалистите между редовете на това съобщение:

Русия разполага с пет невоенни спътника за дистанционно наблюдение и всички те са с ниска разделителна способност. А половината от сателитите, използвани за наблюдение на пожари за Министерството на извънредните ситуации, изобщо не са предназначени за наблюдение на пожари!

Канопус-В – разделителна способност 2,5 метра на пиксел в  черно-бяло, 12 метра цветно на пиксел – което е подходящо за пожари.

Метеор-М е предназначен за наблюдение на океаните, има разделителна способност 700 метра на пиксел. Далеч от възможностите му са наблюдението на пожари.

Електро-Л е за изследване на времето и радиацията, има разделителна способност 1000 м на пиксел

Арктика-М – както подсказва името, това също е за времето в северните територии, разделителната способност също е около 1000 м на пиксел

До 2014 г. Русия разполага с прилични сателити с висока разделителна способност Ресурс-П, направени с вносна компонентна база, но се говори, че през септември 2021 г. последният сателит от тази серия се е развалил.
Ако се съди по факта, че Ресурс-П не фигурира в списъка и се използва „ретроспективен“ анализ (т.е. ровене в архивите със стари изображения), слуховете за смъртта на Ресурс-П се потвърждават.

За сравнение руските независими специалисти споделят някои от сателитен, които разполага бизнеса в САЩ.

* Planet Labs разполага с 200 (двеста!) спътника с разделителна способност до 0,5 м на пиксел

* Blacksky Technology – 60 спътника с разделителна способност 0,5 м на пиксел

* Maxar, който стана популярен покрай сателитните снимки в Украйна от Буча, вече разполага с 80 спътника, от които има няколко спътника WorldView с разделителна способност 0,3 м на пиксел, а тази година ще изстреля още шест спътника WorldView Legion с разделителна способност 0,3 м на пиксел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини