Русия се отказа от участие в изграждането на лунната орбитална космическа станция

36
1839

Роскосмос реши да не участва в програмата за създаване на Международната орбитална лунна станция Gateway. Руската страна е взела това решение след скорошната преработка на меморандума за съвместната работа върху проекта на лунната станция. Роскосмос допълнително заяви, че държавната корпорация е готова да продължи диалога с американската страна по въпросите, които представляват взаимен интерес. Роскосмос добави, че за съхранението на научно-техническия потенциал по усвояването на далечния космос специалистите на държавната корпорация продължават да анализират прогреса на НАСА в изучаването на Луната и на строителството на лунната орбитална станция Gateway.

РИА Новости напомни, че през 2017 година Русия и САЩ подписаха споразумение за съвместна работа по създаването на международна орбитална лунна станция, като специалистите на Роскосмос трябваше да се заемат с изграждането на шлюзовия модул на станцията. Но през есента на миналата година Димитрий Рогозин заяви, че Русия най-вероятно ще се въздържи от мащабното участие в този проект, понеже той се разработва в интересите единствено на американската страна.

Обитаемата лунна станция Gateway е планирана да бъде изградена в орбита около естествения спътник на Земята и това ще бъде първото дълготрайно място за живот на хората извън ниската земна орбита, в която се намира Международната космическа станция. Планира се Gateway да бъде използвана и като междинен пункт за пилотираните полети до Марс.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
36 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари