12.1 C
София

Руският модул Наука неочаквано и спонтанно включи двигателите си и завъртя МКС

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Международната космическа станция започна да променя ориентацията си заради спонтанното включване на ракетните двигатели на руския многофункционален лабораторен модул Наука. За противодействие на завъртането на МКС бяха включени двигателя на руския модул Звезда, а след това и на космическия кораб Прогрес.

Заради двигателите на Наука, МКС започна да се върти и изгуби ориентация. Но сега всичко е оправено, всички ракетни двигатели са изключени и за живота хората на Международната космическа станция опасност няма. Причината за случилото се засега е неясна. Информацията бе получена от разговорите на екипажа на МКС с наземния център за управление, които НАСА публикува преди няколко часа.

Извеждането на космическия модул Наука бе многократно отлагано, но в края на миналата седмица той бе изведен в орбита и след многобройни технически проблеми на 29 юли бе скачен с МКС. Новият руски модул е предназначен за увеличаване на техническите възможности на руския сегмент на Международната космическа станция.

След скачването, космонавтите Олег Новицкий и Пьотр Дубров започват да отварят люка между руските модули Звезда и Наука. Именно в този момент, в 19:45 часа наше време, самостоятелно се включват двигателите на Наука, и МКС започва безпорядъчно да се върти. За да се противодейства на това движение са използвани двигателите на модула на МКС Звезда, а след това и на товарния космически кораб Прогрес.

Сега стабилното положение на МКС е възстановено и се очаква обяснение на случилото се от страна на Роскосмос.

Абонирай се
Извести ме за
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини