fbpx
10.9 C
София

Странната екзопланета Wolf 1069 b

Най-четени

Представете си една отдалечена планета, върху която потенциално може да има живот, но само върху едната й половина. Доскоро това би било подходящ декор за фантастичен филм, но учени разкриха точно такава езкопланета.

Планетата, която е извън нашата слънчева система носи името Wolf 1069 b. Астрономите, които са я открили вече са направили публикация за нея в научното списание Astronomy & Astrophysics (Астрономия и астрофизика), като се открояват няколко много интересни момента.

  • Wolf 1069 b е с почти същата маса като тази на Земята. Това е изключителна рядкост. Сред хилядите открити екзопланети едва 1,5% са с маса равна на два пъти тази на Земята. Освен това тази планета е скалиста по-подобие на Земята и това е едно от важните условия, за да е възможен животът на нея.
  • Още по-рядък факт е, че орбитата, в която се движи Wolf 1069 b, в нейната си система, е в така наречената „обитаема зона“. Това е специална зона, в която вода в течно състояние може да съществува на повърхността.
  • Според информацията, с която учените разполагат засега, тази планета не е облъчена със смъртоносна радиация. Wolf 1069 b обикаля около звезда, която е по-малка и по-студена от Слънцето, което позволява на този свят да се намира доста близо до звездата, запазвайки подходящата среда за живот. Планетата обикаля малката звезда всеки 15,6 дни.
  • По подобие на Луната, Wolf 1069 b също е приливно заключена, но към нейната си звезда, което означава, че едната й страна вечно се огрява от звездата тип червено джудже, а друга тъне в тъмнина.  Така че, ако хипотетично се застане на огряната страна на планетата, една година би продължила 16 дни, като тамошното слънце никога няма да залязва. Дори би имало шанс да се намери и вода, извираща от недрата.

Въпреки че планетата може да предлага условия за живот, то това не означа, че на нея е имало или има живот. Както добре знаем, подобно нещо все още не е потвърдено в научните среди.

Намирането на екзопланета с размери близки до тези на Земята е голяма рядкост и затова откриването на Wolf 1069 b е от огромно значение. Освен това в необятната вселена тази планета е сравнително близо до нас, на 31 светлинни години. Тази рядка находка е отличен кандидат за проучване за биосигнатури – сведения за минали или настоящи форми на живот.

„Заради благоприятните перспективи по отношение на обитаването, тази планета е една от малкото, по подобие на Проксима Кентавър b и TRAPPIST-1 e, които дават надежда за търсене на биосигнатури,“ коментират от института за астрономия „Макс Планк.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини