Строежът на телескоп за $1.4 милиарда в Хавай е спрян с протести на религиозна основа

2
997

Група протестиращи са се събрали в основата на хавайска планина, за да спрат строежа на телескоп за $1.4 милиарда. Става въпрос за Thirty Meter Telescope (TMT). Хората смятат, че той ще увреди едно от техните свещени места.

Телескопът ще бъде поставен на върха на най-високия вулкан в Хавай, Мауна Кеа, защото там е едно от най-добрите места за наблюдение на космоса. Там оборудването ще е на около 3 километра над морското равнище, голяма част от атмосферата ще е под него, което ще допринесе за по-добро качество на наблюдението.

Поставянето на телескопа бе одобрено през 2011 година, но среща много недоволство от страна на местните. Те спират строежа, но разрешение за възстановяване на работата е дадено през 2017-та.

Протестите не позволяват на астрономите да гледат и през другите 13 телескопа, които вече са на върха на вулкана. Това остава дузини изследователи без възможност да събират информация и да вършат работата си.

Активистите са се завързали към метална решетка на пътя и не позволяват на нужното оборудване да бъде транспортирано

„Не искаме този телескоп на планината. Тази планина представлява повече от сградата, която искат да построят. Тази планина всъщност е поредното нещо, което искат да вземат, но ние няма да им го дадем.“, казва Walter Ritte, един от активистите.

Властите все още не са арестували никой от протестиращите, но дават индикации, че ще го направят.

Jessica Dempsey, заместник-директор на обсерватория там, казва, че нормален достъп до върха е нужен, за да се осигури безопасността на работещите.

„Времето, което можем да прекараме в наука е ценно, но в случая нашият приоритет е да направим така, че нашите служители да са в безопасност“, споделя Dempsey.

Част от East Asian Observatory е телескоп, който трябва да изучава облаците от въглероден окис в регионите, където се формират звезди – из Млечния път. Тя описва тези облаци като ДНК-то на зараждащите се звезди. Информацията може да помогне на астрономите да разберат много за произхода на звездните тела, но и за тяхното последващо функциониране.

Протестиращите казват на властите, че ще позволят на техници да преминават, ако на тях се позволи да се качват всеки ден с една кола, за да изпълняват своите културни и религиозни практики. Не искат да пускат членове на Националната гвардия. За момента няма успех в постигането на някакво споразумение.

Има и местни, които смятат, че новият телескоп няма да направи Мауна Кеа по-малко свещено място. Болшинството обичаи в планината не се извършват на върха. Телескопът и местните няма да си пречат.

Какво е вашето мнение по този казус?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари