Съобщение от Аресибо – „писмо в бутилка” към открития космос

6
552
Съобщението Arecibo. Можете ли да разгадаете какво означават отделните елементи? Автор: Arne Nordmann

Днес в рубриката Astronomy Picture of the Day на NASA е публикувано съобщението Arecibo, чрез което се цели както да влезем в комуникация с извънземна цивилизация, така и да се демонстрира технологичният напредък на човечеството. То представлява радиосигнал с приспособена честота, който носи основна информация за човечеството и планетата Земя, под формата на графики, символи и интервали.

Посланието, предадено на честота 2380 MHz, се състои от 1679 двоични цифри с големина приблизително 210 байта. Числото 1679 е избрано, защото е произведение на две прости числа, като по този начин кодът може да бъде представен в правоъгълна форма, съставена от 73 реда и 23 колони. Общата дължина на излъчването е по-малка от три минути.

Най-големият в света радиотелескоп в Аресибо, Пуерто Рико. Източник: Flickr

Съобщението е излъчено към космоса по време на на церемония по повод преустройството на радио телескопа Arecibo в Пуерто Рико на 16 ноември 1974 г. Посланието е насочено към центъра на кълбовидния звезден куп М13, който се намира на разстояние от 25 000 светлинни години. Поради движението на звездния куп спрямо нас обаче съобщението ще пристигне встрани от центъра му.

Съдържанието на посланието е създадено от американския астроном и астрофизик Франк Дрейк, с помощта на Карл Сейгън – астроном, астробиолог и популяризатор на науката . Посланието на Arecibo e замислено по-скоро като демонстрация на технологичните постижения на човечеството, отколкото като реален опит да се комуникира с извънземни.

Съобщението се състои от следните седем елемента (от горе надолу):

1Числата от 1 до 10

Най-отгоре са изобразени числата от 1 до 10 в двоичен формат. Разкодирането им обаче не е толкова очевидно поради начина, по който са изобразени. За да прочетете първите седем цифри, игнорирайте долния ред и ги прочетете като три двоични цифри отгоре надолу, като най-значимата цифра е най-горната. Показанията за 8, 9 и 10 са по-различни, тъй като им е дадена допълнителна колона отдясно на първата.

2ДНК

Изобразени са числата 1, 6, 7, 8 и 15. Това са атомните номера на водород (Н), въглерод (С), азот (N), кислород (О) и фосфор (Р) – това са компонентите на ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина).

3Нуклеотиди

Нуклеотидите са основната  структурна единица на ДНК и РНК (рибонуклеиновата киселина). Нуклеотидите са описани като последователности от петте атома, които се появяват на предходната линия. Всяка последователност представлява молекулната формула на нуклеотида, включена в ДНК.

4Двойна спирала на ДНК

Изображението показва, че структурата на ДНК е двойна спирала. Ако приемем, че извънземните имат представа за химията, подобна на нашата, тази схема би потвърдила тълкуването на молекулните компоненти, които са изведени от горния ред (нуклеотидите). Познаването на молекулните форми спирална структура би било  полезно за намаляване на неяснотата в структурата на компонентите на ДНК.

5Човек

Елементът в центъра представлява човешкото тяло. Елементът вляво на изображението показва средната височина на възрастен мъж в САЩ: 1,764 м. Това съответства на хоризонтално написаното двоично число 14, умножено по дължината на вълната на съобщението (126 милиметра). Елементът вдясно изобразява колко наброява човечеството през 1974 г. – приблизително 4,3 милиарда. Тук  числото е ориентирано в данните хоризонтално, а не вертикално.

6Планетите

По-надолу е изобразена Слънчевата система, като са представени Слънцето и планетите по ред на отдалеченост от Слънцето: Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон (в момента на излъчване на съобщението, Плутон все още се смята за планета). Земята е третата планета от Слънцето и затова е изместена нагоре. Освен това човешката фигура е показана точно над Земята. Тази схема дава обща, немащабна представа за размера на всяка планета в Слънчевата система и на Слънцето.

7Радиотелескопът Arecibo

Последната част изобразява радиотелескопа Arecibo, представен като обърната наобратно чиния, който предава съобщението, изобразено под формата на буквата М в долната част на снимката. Последният набор от символи (оцветен в син и бял цвят) дава диаметъра на радиотелескопа Arecibo.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари